Rezerve krvi trodnevne – najmanje zalihe nulte krvne grupe

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da u ovom momentu Institut raspolaže trodnevnim rezervama krvi.

„Rezerve krvi u ovom momentu su stabilne, one su na trodnevnom nivou ali i dalje primećujemo da je nulta negativna krvna grupa relativno smanjena“, navodi Kneževićeva.

Kako bi rezerve krvi bile stabilne potrebno je da svakoga dana od 350 do 400 osoba da krv.

„Poslednjih dana je smanjen broj u odnosu na taj očekivani – 250 do 300 jedinica krvi prikupimo tokom dana, a rekli smo da je potrebno 350 do 400. Tako da se nadam da će ovaj poziv podići taj procenat odnosno da ćemo uspeti da imamo stabilne rezerve i u narednom periodu“, navodi Kneževićeva.

Tokom praznika manje zalihe, apel građanima da daju krv

Ukazuje da se tokom svih većih praznika, kada se smanjuje broj ljudi u gradovima, smanjuju i rezerve krvi.

„Poznato je da su određeni periodi u godini karakteristični po smanjenom prilivu krvi. Sa obzirom na to da nam se bliže praznici – šest spojenih neradnih dana, mi pozivamo sve da do tog perioda i tokom praznika ukoliko mogu daju krv sa obzirom da veliki broj pacijenata prima krvi kao lek odnosno transfuziju krvi. Oni moraju da prime svoju terapiju i tokom praznika“, ističe Kneževićeva.

Ukazuje da su rezerve krvi potrebne i za pacijente koji će imati operacije tokom praznika.

„Zato moramo kao društvo svi zajedno da odreagujemo i obezbedimo dovoljne rezerve krvi i za praznike“, napominje Kneževićeva. 

U toku akcija sa srednjoškolcima i studentima

Ukazuje da je u toku akcija dobrovoljnog davanja krvi sa fakultetima i srednjim školama.

„Od početka marta do polovine maja radimo akcije sa maturantima srednjih škola i sa fakultetima. I hvala najmlađim davaocima što se odazivaju pozivu“, poručila je Kneževićeva.

(RTS)