Rezerve krvi stabilne – kako da svi doprinesemo da ostane tako

Do pre nekoliko nedelja Institut za transfuziju krvi Srbije imao je rezerve za svega jedan dan. Sada je situacija bolja, odnosno imaju trodnevne rezerve.

Doktorka Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da su trenutno najmanje rezerve nulte negativne grupe krvi.

Dodala je da bi bilo optimalno da se na nedeljnom nivou prikupi 2.000 jedinica krvi, ali da se može raditi sa iznad 1.500 jedinica nedeljno.

„Od početka marta je taj broj u nedeljama bio između 1.500 ka 2.000, čemu su doprineli naši najmlađi davaoci krvi, koji daju prvi put, zato što je mart mesec nekako rezervisan za akciju u školama i na fakultetima“, rekla je Ivana Rodić.

Istakla je da je, kako se ne bi narušile rezerve krvi, značajno da se zadrži priliv krvi kakav je bio tokom marta.

„Zašto je važno da svi koji su zdravi daju krv – zato što dovoljne rezerve krvi zavise od svakog od nas ponaosob i što je više solidarnih ljudi, veća je verovatnoća da će rezerve krvi biti stabilne. Ako se desi situacija da se smanje, ugrožava se rad zdravstvenih institucija u našoj zemlji, pre svega ovde u Beogradu gde se leče najteži pacijenti“, navela je Ivana Rodić.

Poručila je da Institut radi i danas i u ponedeljak od 8 do 15 časova i da je autobus za davanje krvi danas ispred „Stop šopa“ u Borči od 10 do 15 časova i pozvala sve koji žele i mogu da daju krv.

(RTS)