Priznanja za najbolje medicinske sestre

Dragana Pavković, medicinska sestra na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Srbije, kaže da je njen motiv pri biranju profesije bio da pomaže bolesnima.

“To je jedini razlog zbog kog sam odabrala ovu profesiju, i posle 36 godina rada, ja još volim svoj posao“, rekla je Dragana.

Kaže da bi i pored mnogo teških trenutaka, ponovo izabrala istu profesiju.

“Svaka bolest ima svoju težinu, ali ne videti oko sebe, biti toliko nemoćan da ne možete da odete do toaleta, da sami o sebi brinete, to je jako potresno, posebno kod ljudi koji su zdravi, u trenutku izgube vid, vi niste samo sestra, vi ste i psiholog“, priča Dragana.

Medicinska sestra sa Klinike za psihijatriju UKCS Tatjana Joksimović rekla je da im snagu daje kada vide nasmejane pacijente, nakon svega kroz šta su prošli.

“Mi smo njima druga kuća, i majka i otac, i sestra i brat, sve smo im u jednom trenutku, to je bolest koja se, nažalost, vraća, gde su oni stalno sa nama, mi sa njima, radujemo se smejemo, plačemo, prolazimo i najteže i najlepše trenutke, ali to nam daje snagu, kada vidimo njih nasjmejane, posle svega što su prošli“, navela je tatjana.

I Tatjana i Dragana, ali i mnoge druge – vredne, posvećene, humane sestre dobitnice su zahvalnica dodeljenih u susret Danu sestrinstva.

Biti medicinska sestra 24 sata 365 dana godišnje, na svakom mestu i u svakoj prilici, ne može svako. Biti odgovoran za dobrobit, bezbednost i oporavak bolesnika odlika je istinske humanosti, rečeno je na svečanosti u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

“Jačanjem sestrinstva unaprediće se dostupnost pristup, i kvalitet zdravstvenih usluga, odnosno efikasnost celokupnog zdravstvenog sistema Srbije. Osim ovog apela upućenog nadležnim institucijama, moram da naglasim da naša budućnost zavisi i od nas samih, od svake medicinske sestre, moramo biti ne samo na prvoj liniji nege i na prvoj liniji promena“, ukazala je predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara UKCS Marija Galić.

Poruka predstavnika Ministarstva zdravlja

Dr Mirsad Đerlek, predstavnik Ministarstva zdravlja, rekao je da je dobio zadatak da se krene u reševanje dugogodišnjeg problema – da se strukovne i akademske sestre prepoznaju u našem zdravstvenom sistemu.

“Mi smo krenuli pre nekoliko meseci, neće biti lak zadatak ali uspećemo, to je kontinuirano unapređenje zdravstvenog sistema RS“, rekao je Đerlek.

Svetska istraživanja pokazuju da oko 80 odsto svih procedura i intervencija u zdravstvu urade medicinske sestre.

One su desna ruka i lekarima i pacijentima, iako se na njih uvek prvo ljutimo i mi i lekari.

Po evropskim standardima na 100.000 stanovnika trebalo bi da bude 1.400 medicinskih sestara. U Srbiji ih je duplo manje.

(RTS)