Preminuo penzionisani general Aco Tomić

Aco Tomić je sahranjen u Gornjem Milanovcu, prenose beogradski mediji.

Rođen je 6. oktobra 1948. godine u selu Ručići kod Gornjeg Milanovca. Završio je Vojnu akademiju, smer artiljerija, 1971. godine. Bio je komandir voda i baterije, a zatim se doškolovao u Sovjetskom Savezu i prešao je Upravu bezbednosti Prve armije, gde je bio obaveštajni organ u analitičkom odeljenju.

Početkom devedesetih, Tomić je prekomandovan u Komandu odbrane grada Beograda, kao zamenik načelnika za bezbednost.

Iz Komande grada Tomić je, 1993. godine, prešao u kontraobaveštajni odsek Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije, a četiri godine kasnije premešten je u Prištinu, na čelo Kontraobaveštajne grupe (KOG).

Ukazom Slobodana Miloševića 16. juna 2000, Tomić je imenovan za zamenika načelnika Uprave bezbednosti dok je na isti dan, godinu dana kasnije, imenovan za načelnika Kontraobaveštajne službe, ukazom Vojislava Koštunice.

Smenjen je ukazom Ministarstva odbrane koji je stupio na snagu 7. aprila 2003, a već sledećeg dana uhapšen je u okviru akcije „Sablja“ i držan u pritvoru tri i po meseca.

Njegovo ime našlo se na optužnici od 44 imena za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Pošto je uhapšen po toj osnovi, država mu je kasnije isplatila odštetu od šest miliona dinara za pretrpljen bol.

Tomić je potom, ponovo, vraćen u službu odlukom Vrhovnog vojnog suda, jer prilikom njegovog penzionisanja nije ispoštovana procedura oko primopredaje dužnosti.

Saslušavan je u okviru proširene istrage u slučaju Mladićevih jataka, a general Pavković tvrdio je da se 2002. Tomić viđao sa Ratkom Mladićem.

(RTS)