Porodica je u vanrednom stanju – podrška stručnjaka potrebnija više nego ikada

Porodica je u vanrednom stanju. U vrednosnom sistemu koji ubija empatiju, najviše trpe najnemoćniji.

„U poslednjih nedelju dana su mi se javile dve mame koje razmišljaju o institucionalizaciji svoje dece sa smetnjama u razvoju, koje imaju od 20 do 44 godine. Šta to meni govori, govori mi da smo džaba krečili, nije dovoljno bilo doneti zakon da deca idu u redovne škole, a ostaviti da sistem socijalne zaštite toliko zakaže“, kaže Ana Knežević, mama deteta sa invaliditetom, članica Udruženja „Evo ruka“.

Usamljenost i zanemarivanje muči i gotovo 70 odsto najstarijih. Oni, nažalost, postaju teret porodici ili se svode na finansijsku podršku ili pomoć u čuvanju dece.

„U velikom problemu je i srednja generacija, a posledice toga trpe oni najnemoćniji. S jedne strane to su deca, sa druge strane – stariji kojima je potrebna nega i pomoć drugih. Plaše se za budućnost, plaše se ne za sebe, plaše se za najmlađe šta će biti i uopšte za porodicu, da li će porodica kao institucija opstati“, kaže Nadežda Satarić iz NVO „Snaga prijateljstva – Amiti“.

Tradicionalna, višečlana porodica nije odolela trendovima. Teško odolevaju i savremene porodice koje je novi sistem vrednosti razdrmao kao cunami.

„Vrednosni sistem vrlo značajno utiče sa kakvim ćemo se problemima suočiti, jer pogledajte u kakvom vrednosnom sistemu danas odrastaju naša deca i mladi, okruženi zaista ogromnom količinom nasilja, agresije, modelima ponašanja koji su sve samo ne dobri za ono na šta se naša deca trebaju ugledati“, kaže Brankica Janković.

„Jako bitan faktor su mir i sloga u toj porodici, jer porodica jeste i treba da bude izvor neizmerne ljubavi i bezuslovne podrške, ali nažalost porodica može da bude i mesto zloupotreba i različitih oblika nasilja tako da javne politike moraju da imaju mehanizme da to prepoznaju i da to zaustave“, kaže Nevena Šović, iz Populacionog fonda UN u Srbiji.

Vreme je da struka dobije reč – da pomogne porodici u kojoj roditelji, u borbi za egzistenciju, bez radnog vremena, uz brzi tehnološki razvoj i društvene mreže, gube kontrolu i vreme za razgovor s decom.

(RTS)