Muslimani slave Ramazanski bajram, praznik položenog ispita

Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu i pripreme se za odlazak u džamiju. Prvi dan Ramazanskog bajrama počeo je jutarnjom molitvom – Bajram namazom. Nakon molitve, muslimani se međusobno obilaze i čestitaju praznik.

„Prva stvar nakon molitve je da već počinje obilazak i učvršćivanje rodbinskih veza. Tu je i deo posećivanja naših umrlih. I taj aspekt smo zadržali, da posetimo umrle naše. To je praznik zbližavanja, rodbinskih veza, i da se svi onako malo razveselimo nakon praznika odricanja“, kaže Irfan Hačković.

Sve više mladih Bajram dočekuje tradicionalno. Vernici Ramazanski bajram smatraju „praznikom položenog ispita“.

„Nadam se da ću stići, većinu, što se tiče porodice, prijatelja i rodbine. Ali Boga mi moraće jedno tri dana da se obilazi“, rekao je  Demir Pružnjanin.

Bitan običaj tokom Bajrama je davanje zekata, milostinje siromašnima, što je jedan od pet stubova islama

„Pomaganje, život jednih za druge, bez obzira ko kojoj vjeri i naciji pripadao. I ovaj Bajram je prilika da se odvojimo od ovoga svijeta, tako da kažemo, od onoga materijalnog, i da probamo makar tokom Ramazanskog bajrama, obići što je više moguće naših najmilijih“, rekao je predsednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić.

Žene u kućama pripremaju bogatu bajramsku trpezu. Institucije i organizacije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici neće raditi tokom praznika.

(RTS)