MUP: U toku gašenje požara na otvorenom u Trgovištu, Tutinu, Lebanu i Prijepolju

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, u poslednjih mesec dana evidentirano je 2.108 požara na otvorenom zbog čega apeluju na građane da budu odgovorni, poštuju zakon, budu oprezni sa otvorenim plamenom i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

„Na intervenciji gašenja požara u Trgovištu, u Crvenom Gradu, gde je tokom jučerašnjeg dana proglašena vanredna situacija na delu teritorije, angažovano je 26 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Vranje, Trgovište, Bujanovac i Preševo, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva, kao i radnici lokalne samouprave i javnih preduzeća“, naglašava MUP.

Na gašenju požara na otvorenom prostoru u opštini Tutin, između sela Istočni Mojstir, Vraniće i Crna Reka angažovano je 13 vatrogasaca-spasilaca sa pet vozila iz Novog Pazara i Tutina, dok su na gašenju suve trave i niskog rastinja na površini od oko 15 hektara u Vojlovcu, u opštini Lebane, angažovani vatrogasci iz Vatrogasno-spasilačke jedinice u Leskovcu.

„Stanovništvo nije ugroženo ovim požarima, a u Trgovištu vatrogasci su spasili devet stambenih i šest poljoprivrednih objekata“, ističe se u saopštenju.

Zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja

MUP podseća da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

„Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara“, dodaje MUP.

Poručuju i da će Sektor za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

(RTS)