Memorandum Vlade Srbije i kompanije „Merk“ temelj za nove inovacije

Memorandum su potpisali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za srednju Evropu i stariji potpredsednik kompanije Merk Fransoa Feg.

Saradnja sa kompanijom „Merk“, koja je osnovana 1668. godine, će, kako je Begović naglasila, doprineti, ne samo ekonomskom, već i opštem društvenom razvoju Srbije.       

Istakla je da je potpisivanje Memoranduma važno za nastavak strateške saradnje sa Bio 4 kampusom i potvrda partnerstva na polju biomedicine i biotehnologije.     

„Ovaj novi 11. Memorandum o razumevanju koji je vezan za naš Bio 4 Kampus je izuzetna nova prilika za Srbiju da kroz saradnju nauke, naših izuzetno jakih i dobrih naučnika i privatnih kompanija, kao što je `Merk`, doprinosimo ekonomskom razvoju Srbije, ali i opštem društvenom razvoju“, kazala je Begović.

Prema njenim rečima, Memorandum predviđa saradnju kompanije „Merk“ i srpskih naučnih instituta i fakulteta, pre svega u okviru Bio 4 kampusa.

Fransoa Feg je istako važnost Memoranduma za njegovu kompaniju koja će u Srbiji, kako je naveo, nastaviti misiju u stvaranju, unapređenju i produžetku života ljudi, a kroz blisku saradnju sa Vladom Srbije.

Kompanija, kako je podsetio, inovira na različitim poljima endokrinologije, fertiliteta, kardiovaskularne hirurgije, genetike.   

„Merk“ je, kako je naveo, kompanija koja se 350 godina bavi naučnim istraživanjem i čije proizovde svakodonevno koristi 94 miliona ljudi širom sveta.         

Memorandum će omogućiti dodatnu podršku nauci i razvoju naučnih kadrova, rekao je predstavnik nemačke kompanije.

(RTS)