Kraj nastave, vrata škola otvorena do 20. juna

Odluka o kraju školske godine doneta prošlog četvrtka sve je iznenadila. Uprkos nedostatku vremena, ali ne i nedoumica, škole su uspele da završe sve što je neophodno do školskog zvona koje je označilo kraj nastave.

„Prema informacijama koje smo u toku današnjeg dana dobili od školskih uprava, zaključivanje ocena proteklo je u najboljem redu. Nastavnici su pripremili predlog zaključne ocene i o tome tokom današnjeg dana obaveštavali učenike i roditelje“, navodi u odgovoru Ministarstvo prosvete.

Koliko đaka želi da iskoristi mogućnost da popravi prosek još nije poznato.

„Tačne informacije imaćemo do večeras ili najkasnije sutra ujutru do devet sati, ali mi ne očekujemo veliki broj jer na našu sreću zaista imamo divne đake i verujem da će oni završiti ocene već danas“, kaže direktor Medicinske škole u Kragujevcu Vladimir Jakšić.

Slično je i u drugim školama. Za većinu učenika koji su zadovolji ocenama, raspust počinje. Drugi će morati da zagreju stolicu.

Da bude lakše pobrinuće se nastavnici, koji učenicima nude i pripremu pre samog odgovaranja. Vremena za dodatna ispitivanja ima sve do 20. juna.

„To ćemo u dogovoru sa njima organizovati, da dođu u školu da odgovaraju, biće po nekoliko članova a ne samo profesor i učenik već nekoliko učenika, nastavnik, razredni starešina itd“, rekla je Tanja Jovanović, nastavnica ekonomske grupe predmeta u Prvoj ekonomskoj školi.

Dok neki roditelji brinu o ocenama, ima i onih koji razmišljaju kako da deci koja neće ići u školu ispune dan, a zbog obaveza ne mogu da im se posvete. Za najmlađe je organizovan produženi boravak do 20. juna. Mnoge škole do tada imaju i plan vannastavnih aktivnosti.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu Bojan Konator kaže da taj plan aktivnosti se sastoji od odeljenskih zajendica gde će se razgovarati na različite teme – teme o mentalnom zdravlju i prijateljstvu, drugarstvu, empatiji i tako dalje, plus dopunska nastava, dodatna nastava, pripremna nastava koja je naročito bitna za učenike osmog razreda. 

„Veći odziv je učenika od prvog do četvrtog razreda zato što je to njima zanimljivo. Učestvovaće u različitim izletima posetama, druženjima radionicama“, navela je Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“ iz Subotice. 

Kada sve ocene budu zaključene, biće upisane u svedočanstva i knjižice, koje će učenici dobiti na Vidovdan, 28. juna.

(RTS)