Koga pozvati kad se zapali strujomer u zgradi

Oseća se miris paljevine. Još su vidljivi ostaci požara u stambenoj zgradi u Ulici Stevana Dukića na Karaburmi. Pre nekoliko dana zapalili su se novi strujomeri, koje je pre dva meseca postavila privatna firma.

Stanari su to platili i hteli su da deluju preventivno, jer su brojila bila stara i dotrajala, ali nešto je krenulo po zlu, pa su se tek postavljeni strujomeri zapalili. Uzrok požara nije poznat, ali stanari ne isključuju ni mogućnost da su loše postavljeni.

„Može da ih postavlja distribucija, to je kada se potpiše ugovor, a mogu i stanari preko Gradsko-stambenog preduzeća ili neke licencirane firme, ali pod uslovima EDB-a“, kaže Bojan Nikolić, profesionalni upravnik.

Kada je zamena strujomera neophodna, skupština stambene zajednice mora da potpiše ugovor sa Elektrodistribucijom o preuzimanju novih strujomera, razvodnih ormana i vodova.

„Upravnik mora da angažuje firmu koja će uraditi projektnu dokumentaciju za izradu uzemljenja i da uradi uzemljenje za ove drvene oramne. To je osnov za potpisivanje tog ugovora“, kaže Bojan Nikolić.

Kada se ugovor potpiše, Elektrodistribucija obavesti stambenu zajednicu i počinju radovi. Cena je od 1.000 do više hiljada evra, u zavisnosti od broja stanova, razvodnih ormara i strujomera. Ipak, dobro je što stanari ne plaćaju sve sami.

Zamenu uređaja plaća EDB, a stanari izradu projektne dokumentacije i uzemljenja. U većini starih zgrada u Beogradu, instalacije su dotrajale, pa su kvarovi češći.

„Ako ostanete bez struje, obično ljudi odmah pozovu ekipe EDB-a-a koje ipak neće da izađu dok vi ne utvrdite da je kvar u samom ormaru ili brojilu. Najpre pozovete upravnika ako je stambena zajednica ili majstora da lokalizuje kvar, a kada on kaže da je za EDB, pozovete i ekipa će da da dalji nalog ako treba da se menja strujomer ili nešto drugo“, savetuje Milan Janković, električar.

Za postavljanje novih potrebna je većina glasova vlasnika stanova u zgradi i to bi trebalo raditi na svakih 12 godina. Svako odlaganje povećava šanse da se zapale i eksplodiraju.

(RTS)