Kako studente vratiti nastavničkoj profesiji

Platformu za unapređenje statusa nastavničkih studijskih programa i stimulisanje srednjoškolaca za upis na nastavničke fakultete je prošlog meseca usvojio Senat Univerziteta u Beogradu. U međuvremenu je dopunjena i uskoro bi trebalo da bude upućena Ministarstvu prosvete.

Kako navodi prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Dejan Filipović dopunjena Platforma predlaže formiranje mešovite radne grupe predstavnika resornog ministarstva i predstavnika nastavničkih fakulteta, kako bi se utvrdilo koliko profesora odlazi u penziju i za koliko godina ćemo ostati bez nastavnog kadra.

Druga dopuna tiče se strategije razvoja obrazovanja 20-30 koja prepoznaje ovaj problem, dodaje Filipović.

Profesori smatraju da u rešavanje ovog pitanja treba da se uključe svi fakulteti gde se školuju budući nastavnici. Na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na primer, već nekoliko godina nema samofinansirajućih studenata na nastavničkom smeru. Zato se studenti stimulišu da se u što većoj meri uključe u rad škola.

„Ono što je naš fakultet doneo pre nekoliko godina odluku to je da se smanji školarina za studente master studija na nastavničkom smeru, zato što je njima potreban da bi radili u osnovnim i srednjim školama“, dodaje Filipović.

Platformu su sačinili dekani Filozofskog, Filološkog, Hemijskog, Fizičkog, Matematičkog, Biološkog, Geografskog i Fakulteta za fizičku hemiju. Pridružili su im se Učiteljski i Pravoslavno- bogoslovski fakultet.

Na Pravoslavno- bogoslovskom fakultetu podsećaju da i taj fakultet školuje prosvetni kadar, veroučitelje, kojih u Srbiji ima oko 1.000, i da za njih treba rešiti pitanje ugovora o radu.

(RTS)