Filipu je potrebna naša pomoć za prvi samostalni korak

Zna da piše i čita, da broji i računa, što je rezultat dugogodišnjih terapija i upornosti, ali treba mu još snage da se oslobodi hodalice, pa će moći baš sve kao i njegov brat blizanac Petar.

Filip i Petar Bajić kao i svi dečaci vole automobile. Dok ne sedne u svoj prvi automobil, Filipa čeka dug i neizvestan put. Rođen je prevremeno, sa ocenom devet, jer je imao samo kilogram i 200 grama.

„Međutim, negde u sedmom – osmom danu smo pokupili bolničku bakteriju i tada je krenula sepsa, meningitis, upala creva, pa smo u trinaestom danu imali operaciju creva. Bio je na aparatima, na veštačkoj ventilaciji, na intezivnoj nezi, onda je dobio neonatalne konvulzije, pa smo to polako pobedili, međutim, dva i po meseca je morao da leži na neonatologiji,“ kaže Filipova mama Vesna Bajić.

Usledile su nove operacije i čeka ga još jedna, a od kada zna za sebe, Filip je tri puta sedmično na rehabilitaciji.

„Noge su mu u spazmu. Mišići su mu u spazmu i jako mu je karlica slaba. Planiramo tu neurorehabilitaciju, to je terapija na lokomatu, gde su nam rekli da će sto posto biti nekog rezultata, da će biti poboljšanja, međutim da će sigurno trebati još neki ciklus, kako bi dobili rezultat da se on oslobodi hodalice i da hoda lepo, samostalno,“ kaže Vesna Bajić.

Jedan tromesečni ciklus robotski asistirane terapije košta milion i dve stotine hiljada dinara, a Filipa čeka nekoliko. U borbi mu možemo pomoći svi, slanjem SMS poruke sa tekstom 264 na broj telefona 3800, ili uplatom na račune koji su dostupni na internetu.

(RTS)