Astra Zeneka: Ponosni smo na ulogu koju je naša vakcina imala

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19.

„Povodom navoda da naša kompanija povlači vakcinu Vaxzevria, protiv virusa kovid-19 sa svetskog tržišta, ovom prilikom želimo da obavestimo javnost da smo izuzetno ponosni na ulogu koju je pomenuta vakcina imala u okončanju globalne pandemije. U prilog tome govore i podaci, prema nezavisnim procenama, da je samo u prvoj godini korišćenja spaseno preko 6,5 miliona života, a globalno je isporučeno preko tri milijarde doza“, navela je kompanija u saopštenju.

Ukazuju i da su kao kompanija shvatili ozbiljnost trenutka u kom su se svi našli, te da su u pandemiji omogućili jednaku i istovremenu dostupnost vakcini zemljama širom sveta, odričući se profita od vakcina, tokom trajanja pandemije.

„Naši napori u razvijanju vakcina protiv kovida prepoznati su od strane vlada širom sveta i smatraju se ključnim za okončanje globalne pandemije“, naveli su iz kompanije.

Kako tvrde, na osnovu obimnih dokaza iz kliničkih ispitivanja i dostupnih podataka, Vaxzevria je neprekidno pokazivala prihvatljiv profil bezbednosti, „dok regulatorna tela širom sveta dosledno ističu da su koristi vakcinacije veće od rizika od izuzetno retkih mogućih sporednih efekata“.

„Budući da su u međuvremenu razvijene vakcine koje štite od više različitih sojeva virusa kovid-19, upravo to je dovelo do smanjenja potražnje za Vaxzevriom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje“, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)