Promovisana knjiga o Milovanu Stepandiću, legendi šabačke i srpske košarke

U čuveni šabački „Sindikat“ uložio je rad od temelja do gradnje, sudio na novootvorenom terenu prvu utakmicu 1978, trenirao i igrao ali je popularno okupljalište košarkaša i gradsku ekipu decenijama obeležio sa klupe. Milovan Stepandić – Stepi, harizmatični, temperamentni tener, legenda šabačke košarke i sporta.

„Počeo je i vodio ekipu iz jednog ranga u drugi od Srpske lige do Savezne lige one stare Jugoslavije, doživeo je da u halu ‘Zorka ‘dođu najveća imena tadašnje jugoslovenske košarke Kukoč, Rađa, Perasović. Doživeo je da se o košarci u Šapcu govori sa velikim respektom, bio je vrsan poznavalac košarke, veliki radnik, šmeker, šabački mangup“, izjavio je autor knjige „Stepi“ Momčilo Ivanović.

Od rezultata, do brojnih generacija, od košarke, preko boksa, konjičkog sporta, fudbala, vatrenog navijača svih klubova, stalo je u knjigu o sinonimu šabačke igre pod košem. Čivijaš sa neprikosnovenom sportskm disciplinom, u isto vreme i osporavan i poštovan i voljen.

„Čovek koji je shvatio šta je košarka možda pre mnogih od nas da nije košarka samo teren čovek koji je držao šabačku košarku i mnoge klubove, uvek je pravio velike rezultate i vrhunske igrače, jednom rečju vrhunski trener i još bolji čovek“, naveo je Ivan Jeremić,  predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije.

Bivši košarkaški as Mijailo Grušanović ispričao je kako su Stepandić i on bili saigrači u kratkom periodu.

„Dve godine ja i Stepi smo igrali zajedno, posle toga on je prešao u trenere i preko 30 godina smo sarađivali. Pored njega sam odrastao, naučio sam kako se voli kafana, igraju karte, kako se vole konji a od svega on je najviše voleo košarku i zato smo bili dobar tandem. Ja sam imao malo talenta, a sve ostalo nadogradili smo njegovim radom i zato sam postigao visoke rezultate“, rekao je Grušanović.

„Kako vreme protiče sve više spoznajemo tu njegovu veličinu da je bio čovek izvan vremena pa i bolji od većeg dela vremena u kojem je živeo. Da mi koji ga jako dobro znamo, i znamo koga smo i šta izgubili da jednostavno iz ove knjige saznamo i nešto više a da mladjim generacijama koje ga znaju iz priča bude inspiracija kako i na koji način treba živeti i raditi“, naveo je predsednik udruženja sportskih novinara Petar Denda.

Otvoren, jasan i glasan, domaćin i gospodin, taktičar, analitičar, garant za rezultat, učitelj života, neprikosnoveni borac, rekli su poznavaoci. Njegove metode i saveti u amanet novim generacijama koje stasavaju na terenu koji za nezaborav na velikog košarkaškog stručnjaka i Šapčanina, nosi ime Milovan Stepandić – Stepi.

(RTS)