Obradović podelio akciju profesora Nikolića koja je uvek davala rezultate

Evroliga je pokrenula serijal kratkih emisija posvećenih principima rada najvećih trenerskih imena Evrope. Prva epizoda bila je namenjena najtrofejnijem treneru svih vremena, sada na klupi Partizana, Željku Obradoviću. 

Obradović je za početak naglasio značaj detalja u njegovom radu.

„Ono što tražim od mog tima je da koriste svoje kvalitete i igraju pametno. Morate da se prilagodite, da mislite o svemu i detalji su ti koji suštinski prave razliku“, rekao je Obradović.

Napomenuo je i izuzetan značaj zajedničkog rada sa profesorom Aleksandrom Nikolićem tokom kog mu je usađena briga o detaljima. Čak je i prikazao jednu akciju koju su Nikolić i on ustanovili i Žoc je koristi do dan-danas, bez obzira koji klub da vodi.

„Igrali smo jednu od akcija za igru u tranziciji. Krenulo bi sa blokom četvorke za plejmejkera. Petica je na skakačkom mestu, a dvojka ispod koša. Trojka je u uglu. Istovremeno sa pik end rolom plejmejkera i krilnog centra, petica pravi blok za krilo, a potom bek za centra. Jako važno je da trojka preti traženjem lopte od plejmejkera, time će odbrana regovati sprečavanjem prvog pasa. Kako plej dolazi u sredinu, tako trojka protrčava na drugu stranu“, priča i crta Obradović.

„U mnogim klubovima sam igrao ovu akciju i imao sam centre koji mogu da pogode za tri. Tada je to bilo iznenađenje, sad svi mogu da šutiraju“, itakao je Obradović.

Profesor Nikolić je bio savetnik Obradoviću tokom prvog mandata u Partizanu. Žoc je u sezoni 1991/92 bio debitant i uz Nikolićevu pomoć, kao i talentovan sastav, uspeo je da dođe do prve od devet evroligaških titula.

 

(RTS)