Košarkaši Srbije u prvom šeširu na žrebu kvalifikacija za EP 2025. godine

Žreb kvalifikacija za EP 2025. će biti održan sutra od 11.30 časova u Minhenu, a 32 selekcije biće podeljene u osam grupa sa po četiri reprezentacije.

Prvi šešir: Španija, Francuska, Srbija, Slovenija. Drugi šešir: Litvanija, Grčka, Italija, Nemačka. Treći šešir: Češka, Poljska, Turska, Crna Gora. Četvrti šešir: Finska, Hrvatska, Ukrajina, Letonija. Peti šešir: Belgija, Gruzija, Izrael, BiH. Šesti šešir: Mađarska, Estonija, Holandija, Bugarska. Sedmi šešir: Velika Britanija, Island, Švedska, Severna Makedonija i Osmi šešir: Portugal, Danska, Slovačka, Kipar.

U saopštenju se navodi da će kvalifikacije za EP 2025. biće odigrane u tri prozora i to od 19. do 27. februara 2024, od 18. do 26. novembra 2024. i od 17. do 25. februara 2025. godine.

Po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe plasiraće se na EP. U grupama u kojima se nalaze domaćini kontinentalnog šampionata (Kipar, Finska, Poljska i Letonija) plasman na EP izboriće selekcije organizatora kao i dve najbolje plasirane reprezentacije.

Žreb će biti delimično dirigovan, pa će reprezentacije iz prvog šešira biti u grupama A, C, E ili G, sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira. Nacionalni timovi iz drugog šešira ići će u grupe B, D, F ili H sa timovima iz trećeg, šestog i sedmog šešira.

EP će biti održano od 27. avgusta do 14. septembra 2025. godine.

(RTS)