Tajna južne strane terena Olimpijskog stadiona „Ataturk“ i sećanje na „Istanbulsko čudo“

Fudbaleri Mančester sitija i Intera boriće se 10. juna za titulu prvaka u Ligi šampiona u jubilarnom 30. finalu od kako je prestižno nadmetanje reorganizovano iz Kupa evropskih šampiona u sadašnji oblik sa 32 ekipe.

Prenos poslednje utakmice u Ligi šampiona ove sezone možete pratiti na Prvom programu RTS-a od 21.00. 

Stadion „Ataturk“ na kome će engleski i italijanski tim igrati finale istorijski posmatrano predviđen je za velike utakmice, a pokazalo se do sada i za preokrete.

Olimpijski stadion u Istanbulu koji nosi ime po prvom predsedniku Republike Turske Mustafi Kemalu Ataturku drugi put u istoriji biće domaćin finala Lige šampiona. Ovaj stadion ostaće upamćen po „Istanbulskom čudu“, kada je Liverpul 2005. godine u finalu elitnog takmičenja Evrope savladao Milan.

„Ataturk“ stadion napravljen je u periodu od 1997. do 2002. godine, a za potrebe kandidature na Olimpijskim igrama 2008. godine dodatno je renoviran, međutim Istanbul uprkos velikim finansijskim ulaganjima, rekonstrukcija je koštala oko 140 miliona dolara, izgubio je bitku za domaćinstvom od Kine, odnosno Pekinga.

Stadion je prošle godine dodatno infrastrukturno popravljen i prema izveštajima turskih medija ukupna suma uložena u izradu i dva renoviranja iznosi oko 230 miliona dolara.

Pre nego što su se održale Olimpijske igre u Pekingu, stadion „Ataturk“ ušao je večnost, jer se baš na njemu 25. maja 2005. godine odigralo po mnogima najbolje finale Lige šampiona ikad.

Prvi gol prvog finala Lige šampiona na „Ataturku“ postigao je kapiten Milana, Paolo Maldini u prvom minutu utakmice. Zatim je Ernan Krespo u samo pet minuta demostrirao egezekutorsku snagu vrhunskog napadača kada je u 38., a zatim u 43. minutu postigao golove za ukupnu prednost na poluvremenu od 3:0 u korist Milana.

U tim trenucima Liverpul je bio nadigran, a navijači i ljubitelji fudbala sigurni da će Milan osvojiti još jednu, tada sedmu titulu prvaka Evrope. Međutim, Liverpul predvođen kapitenom Stivenom Džerardom koji je u 54. minutu smanjio rezultatsku prednost na 3:1 nije se predavao, već pokazao da su u fudbalu, kao i životu čuda moguća.

Vladimir Šmicer je dodatno smanjio zaostatak Liverpula u 56., a Ćabi Alonso poravnao rezultat pet minuta kasnije. Velika borba do samog kraja obeležena je i velikom neizvesnošću, ali i prvom promašaju Andrija Ševčenka u finišu duela, odnosno odbrani Jiržija Dudeka na metar-dva distance od Ukrajinca.

Suprotstvaljeni dvojac kasnije u penal seriji razrešio je dvočasovnu dilemu i napetost. Ševčenko je promašio penal, tj. Dudek je odbranio još jedan njegov udarac i time doneo petu titulu šampiona Starog kontinenta Liverpulu.

Južna strana terena biće presudna za budućeg šampiona Evrope

„Ataturk“ je nakon 2005. godine trebao biti domaćin finala Lige šampiona u dva navrata, ali je domaćinstvo odlazilo u Portugaliju prethodnih godina i konačno u trećem pokušaju ugostiće opet englesku ekipu iz Mančestera i italijanski tim, kao i prethodni put iz Milana, ali sada će igrati Inter.

Pre 18 godina „čudo“ je napravila engleska ekipa, dok se sada očekuje da će to biti italijanska, jer Mančester siti važi za favorita, ako uopšte postoji prednost u finalu.

Možda će na kraju biti presudna i južna strana gde postoji blagi pad… To je ona strana kada tim napada s leva na desno u odnosu na televizijsku kameru koja prati dešavanja na terenu.

Drugo istanbulsko finale zakazano je za 10. jun od 21.00. Siti će imati priliku da osvoji trostruku krunu ove sezone, ali i prvi trofej u Ligi šampiona, dok će se Inter boriti za četvrtu titulu koja se dodeljuje najboljem timu Evrope.

(RTS)