Fudbaleri Srbije protiv Kipra – iskupljenje ili novo razočaranje (RTS1, 18.00)

Fudbaleri Srbije doživeli su poraz od Rusije 4:0 u prvom pripremnom meču za prvenstvo Evrope. To je najveći poraz „orlova“ pod vođstvom Dragana Stojkovića. Duel sa Kiprom je kao i prethodni bez rezultatskog značaja, ali će izabranici selektora Stojkovića imati prilike da poprave utisak iz Moskve.

Protiv Rusije bila je primetna promena u formaciji, odnosno Stojkovićevoj taktici, jer je Srbija započela meč sa četiri igrača u defanzivnoj liniji. Međutim, crveni karton Milanu Gajiću u 19. minutu primorao je tim da se prilagođava igri protivnika, i nakon toga „orlovi“ nisu pokazali zadovoljavajući kvalitet kako bi parirali domaćim igračima.

Od selekcije Srbije u predstojećem meču može se očekivati ofanzivniji, ali i efikasniji nastup, jer je reprezentacija Kipra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u grupi A protiv Španije, Škotske, Norveške i Gruzije upisala maksimalnih osam poraza sa gol razlikom od tri postignuta i čak 28 primljenih golova. Poslednji meč odigrali su 21. marta protiv Litvanije, a rezultat je bio nerešen 1:1.

Najbolji irač Kipra je Grigoris Kastanos, kapiten tima, nekadašnji igrač Juventusa, sadašnji prvotimac Salernitane. Kastanos pored toga što igra u veznom redu, po potrebi se transformiše u napadača, a u zavisnosti od situacije na terenu ume odlično da pokriva i prazan prostor u defanzivi.

Pred Srbijom nije snažan i kvalitetan rival i sve sem pobede dodatno bi narušilo ugled reprezentaciji, na samo tri meseca do početka Evropskog prvensta.

Srbija i Kipar nikada nisu odigrali zvaničnu utakmicu, dosadašnji susreti su bili prijateljskog karaktera. Kipar još uvek nije upisao pobedu, dok Srbija ima tri trijumfa, a jedan meč je završen remijem.

Poslednji put Srbija i Kipar sastali su se u Užicu 2016. godine, a rezultat je bio 3:1 u korist domaće ekipe.

Kapiten Srbije Dušan Tadić je protiv Rusije upisao 105. nastup u dresu nacionalnog tima. Ovim dostignućem se izjednačio sa Branislavom Ivanovićem na vrhu večne liste. Protiv Kipra Tadić će ispisati novu stranu istorije i postati apsolutni rekorder u reprezentaciji.

Meč u Larnaki počeće u 18.00, direktan prenos je na Prvom programu RTS-a, najvažnije detalje možete pratiti na našem portalu.

(RTS)