Strpljenje, informisanost i razumevanje i za učenike i za roditelje pri upisu u školu

Problemi sa kojima se ovih meseci susreću mali i veliki maturanti su večne teme i kod nas i u svetu, naglašava profesor Diligenski. Upisivanje u srednje škole i na fakultete u pojedinim sredinama, kao na primer u Japanu, znaju i tragično da se završe ukoliko se ne upiše željeni fakultet.

„Ipak, mislim da ne treba to doživljavati tako striktno. Treba izabrati ono što srce vuče i ono što se dogovore sa roditeljima i gde mislite da ćete biti najbolji. Deca su neka više, neka manje zrela da dobro procene koji fakultet ili srednja škola treba da se upiše. Manja je greška kada je u pitanju srednja škola, jer tu su moguće neke ispravke. Zato obično oni koji ne znaju kuda bi, upišu gimnaziju, pa odluku odlože za četiri godine“, dodaje profesor.

Roditelji bi trebalo da se potrude da budu elastični i prihvate želje svoje dece, da vide o čemu se radi i procene da li su te želje realne.

„Upisati Filozofski fakultet, čistu filozofiju je izuzetno lepo, čini vas vanserijskim intelektualcem, ali kako ćete naći posao. Znači, i ta dimenzija mora da se uzme u obzir. Tako da su to sve realne instance o kojima treba razmišljati. Danas je moderno upisati IT zanimanja, elektrotehnika je jako popularna, ali se teško upisuju ti fakulteti, zato moraju da imaju alternativu“, dodaje dr Diligenski, koji je recimo paralelno studirao medicinu i Muzičku akademiju.

Dešava se i da deca upišu nešto i naknadno otkriju da im to odgovara i da im dobro ide, jer ima ljudi koji tek kasnije saznaju ko su i šta su. Ali sigurno neuspeh ne treba doživljavati fatalno i važno je imati rezervnu varijantu.

Za one koji nisu sigurni šta žele najvažnije je da se što bolje obaveste šta koja škola nudi, koliko je to zahtevno i da li mogu da ispune te kriterijume.

Roditelji kažu da se ovih dana susreću sa izlivima besa, deca ne žele da razgovaraju, povlače se u sebe. Profesor napominje da im treba progledati kroz prste jer radi se o jednom prelomnom trenutku u njihovom životu.

„To je jedan od ključnih momenta u životu. Jedno je izbor zanimanja, drugo je izbor bračnog druga, treća je izbor posla. To su trenuci u životu koji vam određuju život i kvalitet života“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Informisanost, razumevanje i profesionalna orijentacija su ključne za rešavanje ovih problema sa kojima se susreću mali i veliki maturanti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike