Medicinske sestre i tehničari – najvažnija karika zdravstvenog sistema

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Miroslava Milošević je glavna sestra u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije i priznaje da nije lako nabrojati sve zadatke glavne sestre.

„Sve je zadatak glavne sestre, a najvažnije je da organizuje posao, ali u ovom nedostatku sestara jako je teško. Trudimo se koliko možemo, raspisuju se konkursi, ali ne javlja nam se dovoljan broj sestara i ne javlja nam se adekvatan profil sestara“, naglašava gošća Dnevnika.

Mirjanom Gavrilović je glavna sestra na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, u ustanovi gde se leči veliki broj pacijenata obolelih od malignih bolesti iz cele zemlje, pacijenti sa teškim sudbinama, dugotrajnim i neizvesnim lečenjem, kaže da se za poziv medicinske sestre odlučila delom i zato što su i njena majka i sestra medicinske sestre.

„Kada se sestre upisuju u školu one imaju 14 godina i nemaju viziju koliko je u stvari ta profesija zahtevna i teška. Dakle, mislim da je to jedan od faktora. Mislim i da dolaze nove generacije koje jednostavno ne shvataju težinu i odgovornost tog posla“, komentariše Gavrilovićeva šta su mogući razlozi sve manjeg broja medicinskih tehničara.

Dodaje i da je zabrinuta za budućnost sestrinstva jer to nije problem sa kojim se suočava samo naša zemlja. I Međunarodni savet medicinskih sestara je već alarmirao da je broj sestara jedan od najvećih trenutnih globalnih problema.

Nataša Bogunović glavna sestra Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović” kaže da se za ovaj poziv opredelila jer se još kao devojčica divila njihovoj hrabrosti i veštinama i nije se pokajala.

„Mislim da deca koja upisuju medicinske škole da su već negde predodređena i voljna da pomažu drugima. Medicinska sestra je prva osoba koju sretnete na prijemu, to je osoba koja trijažira, profesionalac, osoba koja vas čeka pored kreveta, koja vas dočekuje iz operacione sale, koja prisustvuje rađanju deteta. To je osoba kojoj se prvoj možete obratiti i prva na koju ćete se naljutiti. Stajaće uvek uz vas i bez tih ljudi se ne može“, naglašava Nataša Bogunović.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike