Kućni ljubimci, najbolji prijatelji ili nešto još više

Ljubav nema granice, a izgleda ni cenu, kada su kućni ljubimci u pitanju, jer spremnost da se za odlepršalog papagaja nalazaču plati 1.000 evra, iznenadila je mnoge. Dilema je šta se plaća – ljubav, društvo, ili uložen trud da se od ptice napravi prijatelj.

„U današnje vreme za vlasnike kućni ljubimci predstavljaju mnogo više nego što su oni pričinjavali u prošlosti kada su kućni ljubimci bili više kao zaštitnici. U današnje vreme kućni ljubimci predstavljaju deo porodice i čine jednu neraskidivu vezu sa vlasnikom“, navodi prof. dr Katarina Nenadović sa Veterinarskog fakulteta.

A život je nepredvidljiv – odeš na službeni put, oboliš, lečiš se, a neko mora da ih čuva. Jedan od takvih primera je Roki. Bio je kućni ljubimac, a već tri nedelje je stanar Zoo-vrta.

„Rokijeva priča je ona tužna priča iz prostog razloga što niko ne razmišlja prilikom kupovine ovih životinja koliko oni dugo žive, oni su vrlo dugovečni, mogu da žive preko 80 godina. Rokijev originalni vlasnik zamolio je komšije da pričuvaju Rokija na kratko dok on ode u bolnicu. Međutim, više se nikada nije vratio nazad“, kaže biolog Kristijan Ovari iz Beogradskog zoološkog vrta.

Komšiluk je neko vreme čuvao Rokija, ali je onda odlučeno da dođe u zoo-vrt.

„Verujte mi da je bilo srceparajuće i ja sam plakao zajedno sa njima, jer rastanak vrlo teško pada“, dodaje Ovari.

Ova vrsta papagaja je vrlo inteligentna, mogu da nauče čak 800 reči.

„Ona je jako popularna vrsta zato što može da imitira jako široku paletu zvukova, može da oponaša čak i ljudski govor, do te mere da više nisi siguran da li je uključen radio, ili to papagaj čavrlja u pozadini. Ali papagaji kao takvi su isto jake ličnosti, pogotovo žakoi, znaju da budu jako tvrdoglavi, znaju da budu jako različiti, ne postoji univerzalan kućni ljubimac“, ističe biolog Kristijan Ovari.

Žako je jedina vrsta papagaja koja može da izgovara rečenice sa smislom. Pripitomljavaju se brzo i veoma su privrženi porodici, ali se za njih kaže i da su velika zlopamtila.

(RTS)