Detinjstvo je roditelj čovekove ličnosti podseća nas Međunarodni dan dece

Gošća Jutarnjeg programa, Nikolina Milosavljević dečji psiholog i praktičar terapije igrom naglšava da je izreka da je detinjstvo roditelj čovekove ličnosti nastala zato što od uslova u kojima dete odrasta zavisi i njegovo formiranje karaktera. Dete se rađa sa određenim temperamentom, međutim taj temperament se oblikuje u određeni karakter u zavisnosti od uslova u kojima dete raste.

„Ako sredina nije stimulišuća, nije podržavajuća možemo dobiti situaciju da dete ne ume da se snađe u svakodnevnim životnim okolnostima“, napominje Milosavljevićeva.

Voljeno dete kome se posvećuje pažnja stiče osećaj sigurnosti i veruje da je vredno ljubavi. Ako detetu šaljemo poruke da je sposobno, da je vredno i da je voljeno, ono stvarno krene da u to veruje, objašnjava psiholog. Naravno, podrazumeva se postavljanje granica, ali i granice mogu da se postavljaju sa puno nežnosti i ljubavi.

„Kazna nije nežan način postavljanja granica. Kazna može da dovede do razvoja inata kod deteta, osvete i naravno, niskog samopouzdanja, što se najčešće i dešava“, ističe gošća Jutarnjeg programa.

U Srbiji od ukupnog broja stanovnika samo je 17 odsto čine deca. Tri procenta njih živi u apsolutnom siromaštvu, 24 je na liniji siromaštva, a čak 45 odsto dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće.

Podatak od 45 odsto dece koja su izložena nasilnim metodama se odnosi na decu do tri godine, napominje Milosavljevićeva, a upravo je ta kategorija najosetljivija što je potvrdilo i Unicefovo istraživanje.

„Svima nama se desi da viknemo na dete kada su naši kapaciteti, ali ono što je mnogo bitnije kada se to desi jeste obnova tog odnosa. Da dođemo i da se detetu izvinemo i kažemo da nismo dobro reagovali. Dakle, mnogo je važno da se povežemo ponovo sa detetom posle takve neke situacije, jer u stvari, to leči dete“, naglašava psiholog.

Jer kada deca odrastu to nam neće oprostiti. Dok su deca mlađa, lakše nam opraštaju, ali što su starija više ne žele da nam praštaju. Zato je najbolje da roditelji kada god nisu sigurni u kom smeru idu u svom pristupu u roditeljstvu, da se obrate stručnjaku.

„Kada dođu u situaciju da su sve probali, a da ništa od toga nije imalo smisla i da nije promenilo na bolje situaciju u porodici u ponašanju deteta, onda je to znak da su već trebalo da budu kod stručnjaka“, zaključuje dečji psiholog Nikolina Milosavljević.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike