Novi model veštačke inteligencije u borbi protiv kancerogenih izraslina

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije Royal Marsden NHS, Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperial koledža, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene.

Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

„U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti lečenje raka uspešnijim tako što će istaći visokorizične pacijente“, rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije Royal Marsden NHS .

On je naveo da početni rezultati pokazuju da novi AI model identifikuje kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima sa velikim plućnim čvorovima.

Istraživački tim je istakao da je studija još uvek u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja pre nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme.

Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

„Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomeriti granice kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je veštačka inteligencija“, rekao je Ričard Li koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom sveta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izlečiti ukoliko se rano otkrije i brzo leči.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike