Borba protiv gojaznosti je garancija zdravlja nacije

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je gojaznost bolest. Osim toga, gojaznost utiče na pojavu mnogih drugih bolesti, pa i onih smrtonosnih i teških. Procenjuje se da će do 2025. godine drastično da poraste broj gojaznih u celom svetu, a najviše među najmlađima.

Predviđa se da će taj skok biti i do pet odsto. Zato se u Beogradu  održava velika, važna konferencija posvećena ovom problemu – Prevencija gojaznosti: Budućnost zdrave nacije.

Doktor Ognjan Skrobić sa Klinike za digestivnu hirurgiju UKCS-a naglašava da gojaznost jeste već sad ogroman medicinski problem.

„Ideja ovog skupa i konferencije nije da samo mi lekari prčamo stručno između sebe kako možemo da lečimo gojaznost, već da malo podignemo opštu svest nacije. Gojaznost dece u pubertetu i adolescenciji počinje da bude ogroma problem, jer onaj ko je gojazan u ranom uzrastu ima velike šanse i verovatno će ostati gojazan ceo život“, napominje dr Skrobić.

Gojaznost najčešće prati šećerna bolest koja ima ogroman porast incidence, dodaje hirurg, a predviđa se da će do 2035. godine u Srbiji praktično svaki četvrti stanovnik biti gojazan i svako peto dete, što su veoma dramatični podaci.

Velika konferencija Prevencija gojaznosti: Budućnost zdrave nacije, u organizaciji European Communication centra, „Struktura“ centra za gojaznost i Udruženja za edukaciju i prevenciju gojaznosti, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Ideja cele konferencije je da imamo dva odvojena skupa. Jedan opšteg tipa za širu javnost i širu stručnu javnost baviće se time kako možemo da utičemo preventivno, a ne da lečimo i to merama koje mogu i već je pokrenulo Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete. To je sport, zdrava ishrana i zdrava užina. Biće predstavljen projekat zdrave užine, jer upravo je ishrana oko škola veliki problem“, naglašava dr Ognjan Skrobić.

Drugi deo će biti stručna konferencija na kojoj će se govoriti o svim mogućim načinima lečenja gojaznosti, počev od nutritivnih terapija, preko psihološke bihevioralne podrške, farmako terapije do barijatrijske hirurgije.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike