Vrhovni sud SAD: Pilula za prekid trudnoće zasad ostaje dostupna

U podeljenoj odluci sudija, Vrhovni sud je odbacio zabranu pilule za prekid trudnoće, koju je uveo niži sud, pa je tako održan status kvo.

Tužba o zabrani pilule „mifepristone“ podneta je u Amarilu u Teksasu u novembru 2022. godine, a konzervativna hrišćanska organizacija „Alijansa za odbranu slobode“ tvrdila je da je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) donela pogrešnu odluku kada je odobrila tu pilulu.

Teksaški sudija Metju Kačmarik odlučio je da suspendije dozvolu FDA za upotrebu pilule, rekavši da je ta agencija prekršila savezna pravila koja dozvoljavaju ubrzano odobravanje nekih lekova, i da je pogrešila u svojoj naučnoj proceni leka.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uložila je žalbu na odluku Teksasa i zatražila da se nalog teksaškog suda stavi na čekanje.

Podeljeni žalbeni sud je rekao da bi pilula mogla da ostane dostupna, ali uz određena ograničenja, dok je žalba u toku.

 

Najviša američka sudska instanca poništila je prošle godine presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji. Naime, sud je poništio odluku iz 1973. godine u postupku „Rou protiv Vejda“ čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

(RTS)