Studentski protesti u znak podrške Palestincima širom Italije, bezbednosne mere pojačane u celoj zemlji

Noseći palestinske zastave uz uzvike: „Sklonite cioniste sa fakulteta“, stotine studenata je protestovalo na ulicama Torina, sukobivši se sa policijom. Tom prilikom povređeno je sedam policajaca i dva demonstranta. Specijalna italijanska policija Digos idenfitikovala je tridesetak studenata protiv kojih će biti podneta krivična prijava.

Studenti su krenuli od zgrade Palaco Nuovo, sedišta Fakulteta humanističkih nauka, pokušavši da stignu do zamka Valentino, gde je bila u toku konferencija ministra nauke sa stručnjacima za poljoprivredu.

„Tražimo da se prekinu pozivi ministara za saradnju Italije i Izraela u oblasti tehnologije na kopnu, vodi i optici. Optika se koristi direktno za vojnu upotrebu, ona na kopnu i vodi se već koristi za podršku izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija“, poručio je predstavnik studenta Sebastijano Bergamo.

Studenti rimskog Univerziteta Sapijenca, uz uzvike „Isterajmo rat sa fakulteta“, pre nekoliko dana vezali su se lancima i započeli štrajk glađu, te postavili šatore ispred Univerziteta.

Oni apeluju na čitavo italijansko društvo da podrži njihove zahteve ne bi li se, po njihovim rečima, zaustavio genocid u Palestini.

U sukobima sa policijom, koja ih je gurala štitovima i pendrecima, povređeno je nekoliko osoba među kojima i policajci. Dve osobe su uhapšene.

Jevreji upozoravaju na rast antisemitizma

Pojedini studenti jevrejskog porekla, koji su pristali da govore za medije, rekli su da se u Italiji šire negativna osećanja prema jevrejskom narodu, te da su iz predostrožnosti odavno prestali da nose tradicionalnu kipu (mala kapa koja se nosi na temenu), a mnogi su skinuli priveske sa Davidovom zvezdom.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je na svom profilu na mreži Iks napisala da potpuno osuđuje nasilje, napade i uništavanje Rektorata, kao i policijske stanice u kojoj je jedan rukovodilac pretučen.

Premijerka je napisala da to nisu protesti već zločini i izrazila solidarnost sa povređenim policajcima, sa svim organima reda i sa profesorima Univerziteta.

„Ovde smo jer tražimo od rukovodstva Univerziteta, kao što to činimo već nekoliko sedmica, da se stavi na stranu palestinskog naroda, kao i da preduzmu mere koje su neki rektori već preduzeli. Tražimo od rektorke Polimeri da prekine saradnju sa fondacijom Med Or, kao i da privremeno blokira sve konkurse i saradnju našeg univerziteta sa izraelskim. Mi ćemo nastaviti da dajemo podršku palestinskom narodu“, istakla je studentkinja Univerziteta Sapijenca koja je učestvovala u protestima.

Danas se u Italiji proslavlja dan oslobođenja od fašizma, što je oduvek podrazumevalo veliki broj manifestacija na italijanskim trgovima i ulicama.

No, nikada kao danas manifestacije nisu bile toliko podeljene, uz veliki rizik od nereda zbog rata na Bliskom istoku.

Mere bezbednosti u italijanskim gradovima su pojačane jer su članovi studentskog pokreta za Palestinu upozorili da danas ne sme biti izložen nijedan simbol cionista, tražeči od rukovodstva italijanskih univerziteta, kao i od jevrejske zajednice, da se distanciraju od države Izrael.

(RTS)