U novoj vladi Turske i Erdoganov „čuvar tajni“

Redžep Tajip Erdogan, koji je juče položio zakletvu i započeo treći predsednički mandat, odlučio je da ponovo imenuje Mehmeta Šimšeka na mesto ministra finansija u novoj vladi, preneo je Rojters.

Šimšek je bio visoko cenjen među investitorima kada je ranije bio ministar finansija i zamenik premijera u periodu između 2009. i 2018. godine. Rojters navodi da bi njegovo imenovanje moglo da bude ekonomski zaokret Turske u kojoj je inflacija visoka.

Za ministra spoljnih poslova postavljen je Hakan Fidan, koji je zamenio dugogodišnjeg šefa diplomatije Melvuta Čavušoglua. Fidan je bio šef Nacionalne obaveštajne službe od 2010. godine, a pre toga je bio savetnik Erdogana.

O Fidanu, koji se od 2003. nalazio na različitim pozicijama, uključujući i mesto Erdoganovog savetnika za spoljnu politiku, Erdogan je često govorio u superlativima, a jednom prilikom ga je nazvao i njegovim „čuvarom tajni“.

Za ministra odbrane, umesto Hulusija Akara, postavljen je Jašar Guler, koji je u vojsci 49 godina, a bio je i načelnik Generalštaba od 2018. godine.

Potpredsednik Turske biće Čevdet Jilmaz (56), koji je prethodno bio direktor Erdoganove AK partije za ekonomska pitanja i zamenik premijera za ekonomska pitanja.

Ministar policije biće Ali Jerlikaja, umesto Sulejmana Sojlua, koji je bio na toj poziciji od 2018. godine. Jerlikaja je dosad bio guverner pokrajina Gazijantep, Tekirdag, Agri i Širnak, navodi Rojters.

Redžep Tajip Erdogan je 28. maja pobedio u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa dva miliona glasova više od lidera glavne opozicione Republikanske narodne partije Kemala Kiličdaroglua. Osvojio je 52,18 odsto glasova, dok je njegov rival ostao na 47,82 odsto.

Erdogan je na vlasti u Turskoj već dve decenije – bio je premijer od 2003. do 2014. godine, kada je prvi put izabran za predsednika.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike