Napad na hodočasnike u blizini najstarije afričke sinagoge na tuniskom ostrvu Đerba

Napadač je radnik obezbeđenja, koji je prvo pucao na svog kolegu, uzeo mu municiju, a zatim počeo da puca neselektivno na posetioce i obezbeđenje u sinagogi pre nego što su ga ubili pripadnici snaga bezbednosti. 

Jedan od ubijenih posetilaca je francuski državljanin, a drugi meštanin. Povređena su još četiri posetioca i pet pripadnika snaga bezbednosti.

Ovo nije prvi put da je 2.500 godina stara sinagoga Ghriba poprište napada, navode britanski mediji. Više od 20 ljudi je ubijeno u napadu 2002. godine kamionom bombom u Đerbi koji je izvela teroristička mreža Al Kaida.

Svake godine na hodočašću su stotine jevrejskih vernika, na oko 500 kilometara od glavnog grada. I pored toga što su pod strogim nadzorom zbog terorističkog napada pre više od dve decenije, dogodio se i ovaj novi napad u noći utorak na sredu.

Poslednji veliki napad u Tunisu bila je eksplozija ispred američke ambasade 2020. godine, a pre toga 2019. francuska ambasada u Tunisu bila je meta dva samoubilačka napada.

Tunis je zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom sa jednom od najvećih jevrejskih zajednica u severnoj Africi, koja danas broji manje od 1.800 članova.

(RTS)