IDF odlaže ofanzivu na Rafu zbog iranskog udara; Izrael odlučan da odgovori, Teheran upozorava da će uzvratiti

Iran je proglasio kraj operacije, navodi da je ispunio svoj cilj. Tvrdi da je napad na Izrael bio ograničen i da Teheran nije napao civile.

Upozorio je da će ponovo izvesti snažniji udar ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na njihov napad, tokom kojeg je lansirano više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa.

Predsednik Izraela Isak Hercog je, sa druge strane, poručio da je Iran napadom objavio rat Tel Avivu dok je portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari, saopštio da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu.

SAD i EU su oštro osudile napad Teherana. Pozivaju obe strane na suzdržanost.

Istovremeno izraelska vojska deluje širom Pojasa Gaze već 192. dan. Saopštila je da će angažovati dve rezervne brigade za operacije u toj palestinskoj enklavi.

Oglasili su se i lideri G7 koji su pozvali na okončanje krize u Gazi i oslobađanje izraelskih talaca.

Hamas je odgovorio tako što je posrednicima predstavio novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze u kojem zahteva od Izraela šestonedeljno primirje u zamenu za 129 izraelskih talaca koji se nalaze u Gazi od 7. oktobra.

Na Zapadnoj obali nastavljene su racije IDF-a ali i napadi doseljenika.

Od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijena su 464 Palestinca, a 4.800 ih je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine, prenosi Vafa.

(RTS)