Evropol: Uhapšeno 37 članova kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana

Kako se navodi u saopštenju, od 37 osumnjičenih, 15 je uhapšeno u jučerašnjim racijama koje su istovremeno izvršene širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Nemačke.

Dodaje se da su akcije koordinisane sa komandnog mesta u Zagrebu, uz podršku službenika Evropola raspoređenih na terenu.

Grupu je predvodio državljanin Bosne i Hercegovine koji trenutno služi četvorogodišnju kaznu zatvora u Italiji.

Napominje se da je on nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti iz zatvorske ćelije, odakle je, veruje se, redovno izdavao naređenja i upustva svojim podređenima.

Tokom racija je zaplenjeno, između ostalog, 148.000 evra u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije.

Evropol navodi da je pored toga, zaplenjeno je 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša.

Tu međunarodnu akciju prati složena istraga koju je vodila hrvatska Glavna policijska uprava, u okviru Operativne grupe „Balkanski kartel“, dodaje se u saopštenju.

Evropol je ranije osnovao Operativnu radnu grupu „Balkanski kartel“, koja okuplja istražitelje iz cele Evrope i sveta, kako bi se efikasno izborio sa pretnjama koje dolaze iz ovog regiona. U okviru rada ove grupe nedavno je u Srbiji razbijena najveća organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike