Eksplozija u pogonima kompanije „Bi-Ej-Aj“, najvećeg vojnog proizvođača u Evropi

Došlo je do eksplozije u pogonima za proizvodnju bombi i municije, koji pripadaju najvećoj britanskoj kompaniji za proizvodnju naoružanja „Bi-Ej-Aj sistems“.

Vatrogasne jedinice u južnom Velsu potvrđuju da su tokom prepodneva pozvane na mesto „incidenta” u mestu Glaskod, kao i da su u njegovoj neposrednoj blizini uspostavile kontrolni punkt.

Sama firma, koja je osnovana neposredno pred početak Drugog svetskog rata kako bi proizvodila opremu za britansku Kraljevsku mornaricu, potvrđuje samo da je do eksplozije došlo.

Uzrok nije za sada poznat.

Kompanija tvrdi da niko od zaposlenih u tim pogonima nije povređen i da nema opasnosti po lokalno stanovništvo.

U saopštenju „Bi-Ej-Aj sistems-a“ navodi se da su bezbednosni protokoli firme „automatski stupili na snagu“, kao i da je pokrenuta unutrašnja istraga.

Podmornice na nuklearni pogon

Kompanija „Bi-Ej-Aj sistems“ zapošljava oko pet stotina ljudi samo u tom postrojenju, u čiju je modernizaciju pre manje od četiri godine uloženo 32 miliona funti.

Nedavno je ovaj gigant u izradi naoružanja potpisao ugovor sa britanskom i australijskom vladom o izradi podmornica na nuklearni pogon.

Prema podacima iz 2021. godine, reč je o najvećem vojnom proizvođaču u Evropi i sedmoj najvećoj firmi industrije odbrane u svetu.

 

(RTS)