Američka blokada na članstvo Palestine u UN, peti veto od početka rata u Gazi

Palestina nije primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija, pošto su Sjedinjene Američke Države uložile veto na predlog koji je pred najmoćnije telo svetske organizacije izneo Alžir.

Dve članice Saveta bezbednosti, Velika Britanija i Švajcarska su bile uzdržane, dok je 12 podržalo prijem Palestine u UN.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud objasnio je ovakav potez SAD stavom da se izraelsko-palestinski problem ne može rešiti bez prethodnog i sveobuhvatnog sporazuma između ove dve strane.

”Osim regionalne saradnje Izraela i arapskih suseda, uključujući i Saudijsku Arabiju, nema drugog puta ka regionalnoj saradnji”, rekao je Vud, čija je zemlja od početka aprila snažno lobirala protiv primanja Palestine u punopravno članstvo u UN.

Vud je naveo i da, posle serije konsultacija, ostaje nejasno da li Palestina ispunjava uslove da bude država, napominjući da ”teroristi iz Hamasa kontrolišu deo palestinskih teritorija”.

Predstavljajući predlog rezolucije, ambasador Alžira Amar Bendžama rekao je da bi se prijemom Palestine u UN ispravila istorijska nepravda.

”Prijem u punopravno članstvo UN je dug čovečanstva prema Palestincima. Vreme je da se ta nepravda ispravi”, rekao je alžirski ambasador.

Alžir je prijem Palestine u UN podneo u ime grupe arapskih zemalja, Pokreta islamske saradnje i Pokreta nesvrstanih.

”U modernom svetu Palestina je izuzeta iz budućnosti”, rekao je Bendžama.

I ruski ambasador pri UN Dmitrij Nebenzja je ocenio da je Savet bezbednosti propustio da ispravi istorijsku nepravdu, pošto su Amerikanci ”po peti put od 7. oktobra pokazale šta misle o Palestincima”.

”Ovde su samo da štite interesa i prikrivaju zločine Izraela, kao i da Palestince pretvore u sluge i drugorazredne stanovnike”, rekao je ruski ambasador.

”Američki veto je jalov pokušaj da se zaustavi tok istorije… Istorija vam to neće oprostiti”, upozorio je Nebenzja.

Američko lobiranje protiv rezolucije

Glasanje o palestinskom pitanje, na zahtev Alžira, prvobitno je bilo planirano za petak, ali je raspored Saveta bezbednost u poslednji čas izmenjen.

Američki „Intersept“ tvrdi, pozivajući se na tajne depeše, da su diplomate iz SAD zatražile od Ekvadora da ubedi Maltu i Francusku da glasaju protiv prijema Palestine u UN, ili će Vašington „biti prinuđen“ da iskoristi pravo veta.

Za uspeh palestinske inicijative potrebna je podrška devet članica Saveta bezbednosti, ali i da ni jedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

„Ne mislimo da će nas rezolucija Saveta bezbednosti dovesti u poziciju u kojoj ćemo moći da kažemo da je projekat dvodržavnog rešenja napredovao“, rekla je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas Grinfild.

Američki otpor prijemu Palestine u punopravno članstvo UN, deklarativno, u suprotnosti je sa javno proklamovanom politikom administracije Džozefa Bajdena, prema kojoj Vašington podržava palestinsku državnost u okviru „sveobuhvatnog mirovnog rešenja kojim bi bio okončan palestinsko-izraelski konflikt“.

„Stav SAD je da se najbrži put političkog rešenja za palestinski narod treba tražiti u kontekstu sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela sa susednim državama“, navodi se u depeši koju je objavio „Intersept“.

„Zbog toga apelujemo na vas da ne podržite bilo kakvu rezoluciju Saveta bezbednosti u kojoj bi se pominjalo članstvo Palestine u UN“, navode američke diplomate.

Ovakav potez Vašingtona tumači se strahom od rasta tenzija, političkih problema, ali i mogućnosti da američki Kongres smanji finansijsku podršku Ujedinjenim nacijama.

Palestina od 2012. godine ima status posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

(RTS)