Koliko košta pirotsko jagnje

U toru domaćinstva Ristić u selu Rasnica ostalo je još pedesetak jagnjadi, a i ona već imaju unapred dogovorene kupce. Sa stadom od 250 ovaca Zvonimir je jedan od najvećih farmera u pirotskom kraju, a ove godine prodao je skoro 300 jagnjadi.

„Nema dovoljno jaganjci. Ove godine se pogodilo tako da je Uskrs i Đurđevdan blizu, a i Prvi maj, tako da je velika potražnja, pa jaganjci nema“, kaže Zvonimir Ristić iz sela Rasnica.

Otkupna cena klaničara je 500 dinara za kilogram žive vage. Za svako prodato jagnje organski proizvođači, ostvaruju premiju države u iznosu od 4200 dinara. Direktno kod farmera kilogram žive vage je 650 dinara.

„Ove godine je sad tek dobro. Mogu da kažem da imamo malu zaradu. Do sada je cena bila mnogo niska“, navodi Zvonimir Ristić iz sela Rasnica.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da se ovčarska proizvodnja isplati. Međutim, dobra cena, povoljne subvencije države i mere lokalne samouprave, nisu zaustavile pad broja ovaca u pirotskom kraju.

„Mi nemamo više ovčarsku proizvodnju koja traži držanje ovaca na ispaši. To nisuživotinje koje mogu da se drže u štali. Iz tog razloga, zbog smanjenja broja stanovništva opada i broj grla ovaca“, navodi Goran Popović, direktor PSSS Pirot.

Računica je jasna – ove godine staroplaninske jagnjetine neće biti dovoljno na tržištu. Od 300 hiljada, koliko ih je bilo sredinom prošlog veka, na pirotskim pašnjacima ostalo je svega desetak hiljada ovaca.

(RTS)