Posle Tejlor Svift, najveće muzičke zvezde se vraćaju na Tik-tok

Ugovor o licenciranju, objavljen u sredu, znači da će u roku od jedne do dve nedelje više od milijardu korisnika Tik-toka moći da koriste muziku umetnika koje zastupa Univerzal u svojim video-snimcima. Muzička podloga svih video-snimaka Univerzalovih izvođača bila je uklonjena zbog kršenja autorskih prava i biće ponovo puštena.

Majkl Neš, glavni direktor za digitalizaciju u UMG-u, navodi da je novi odnos „zasnovan na značajnom napretku u komercijalnim i marketinškim prilikama, kao i na zaštiti koja je pružena našem vodećim izvođačima u industriji na njihovoj platformi“.

Kompanije nisu otkrile nikakve finansijske detalje sporazuma, ali su rekle da će ugovor „omogućiti poboljšanu naknadu za UMG-ove tekstopisce i umetnike“, uključujući „integrisane mogućnosti prodaje karata“, Tik-tokove „rastuće mogućnosti e-trgovine“ i alat koji korisnicima omogućava da dodaju muziku od Tik-tokovih video-zapisa do željenih muzičkih aplikacija.

„Drago nam je što smo pronašli put za nastavak saradnje sa Univerzal Mjuzik Grupom“, rekao je izvršni direktor Tik-toka, Šou Čev u zajedničkoj izjavi.

Analitičari smatraju da bi ovaj novi ugovor mogao da udvostruči prihod Univerzala od Tik-toka na 200 miliona evra (214 miliona dolara), što iznosi dva odsto ukupnog prihoda kompanije.

Univerzal je povukao svoju muziku sa Tik-toka u februaru nakon što dve kompanije nisu uspele da postignu dogovor o honorarima za umetnike, među kojima su i Lejdi Gaga, „Koldplej“ i Džastin Biber. U to vreme, Univerzal je optužio Tik-tok da „pokušava da izgradi posao zasnovan na muzici bez plaćanja fer nadoknade za korišćenje“.

Kompanija se takođe usprotivila tome što Tik-tok podstiče snike koje je generisala veštačka inteligencija, tvrdeći da bi njihova masovnost „osiromašila fond honorara za prave umetnike“.

Prema uslovima novog ugovora, kompanije su se obavezale da će „raditi zajedno kako bi osigurale da će razvoj veštačke inteligencije u muzičkoj industriji zaštititi autore i prihod koji pripada tim umetnicima i tekstopisacima.“

„Tik-tok je takođe posvećen radu sa UMG-om na uklanjanju neovlašćene muzike generisane veštačkom inteligencijom sa platforme, kao i usavršavanju alata za poboljšanje atribucije umetnika i tekstopisaca“, dodaje se u saopštenju.

Prošlog meseca, muzika Tejlor Svift se ponovo pojavila na Tik-toku uoči objavljivanja njenog poslednjeg albuma The Tortured Poets Department, mada dve kompanije nisu otkrile pod kojim uslovima.

(RTS)