U zdravstvenim ustanovama ukinita zabrana poseta, a zaštitne maske više nisu obavezne

 

Informaciju da maske višu nisu obavezne u zdravstvenim ustanovama, građani su dočekali sa olakšanjem.

„Mnogo lakše, ne moramo više da nosimo po džepovima, da ih stavljamo na usta, lakše se diše i mnogo lakše generalno funkcionišemo bez njih“, kaže jedan građanin Smedereva.

„Konačno iskreno imamo neki svoj mir, vraćamo se u neku normalu“, smatra sugrađanka.

Opšta bolnica i Dom zdravlja u Smederevu su od 12. aprila, postepeno, primenjivali preporuke Ministarstva zdravlja. Ukinuta je respiratorna ambulanta, a nije obavezno ni testiranje na kovid kod pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije.

„Testiranje pacijenata nije više zakonski obavezno, ko recimo treba da se testira na kovid usled smeštanja na neku hospitalizaciju ili putovanje u inostranstvo, tako da to nismo više u obavezi da radimo, a u slučaju nekih febrilnih stanja, respiratornih infekcija, izabrani lekar može da, ako smatra da je potrebno uz poštovanje indikacija da traži testiranje, antigenski test na kovid 19, koji mi naravno radimo u našoj epidemiološkoj službi“, kaže dr Olgica Obradović, direktorka Doma zdravlja Smederevo.

Komisija za bolničke infekcije svake zdravstvene ustanove, na osnovu procene faktora rizika, kao i na osnovu procene epidemiološke situacije u samoj ustanovi, ukoliko se ukaže potreba, može ponovo da uvede primenu epidemioloških mera.

(RTS)