U Šapcu novi konkurs za kupovinu traktora

Novim traktorom, Ivan Stojićević iz Gornje Vranjske kod Šapca, ovog proleća je pripremio zemljište za setvu i zaštitio pšenicu. Očekuje da će od grada dobiti deo uloženih sredstava, jer, kako kaže, ispunjava sve uslove konkursa.

„Stari traktor, dobar je bio, ali vreme je već bilo, imao je 27 godina, za zamenu. Konkurisali smo preko grada, da obnovimo mehanizaciju. Nadamo se da ćemo dobiti. To bi nam značilo puno. Da obnovimo mehanizaciju, da selo živi. Imam dvoje male dece. Koliko ste platili traktor ? Traktor je bio petnaest hiljada evra. Koliko očekujete od grada? 50% bez PDV-a. To je nekih šest hiljada’’, kaže Ivan Stojićević iz Gornje Vranjske.

Novac mogu dobiti poljoprivrednici sa teritorije grada koji su u ovoj godini kupili traktor, snage do 60 kilovata. Do sada su se za bespovratna sredstava prijavila 43 proizvođača.

„Novca bi trebalo da bude za sve. Rang lista ide po prijavi, da kažem po satnici prijave. Minutaži. Moram da naglasim da moraju da nas konktaktiraju, jer je veliki iznos sredstava koji je već podnet, da ne bi neko ostao bez novca. Znači da ne kupuju traktore sad u narednom periodu, ko je već završio sa kupovinom, taj može da aplicira’’, ističe Milutin Stojinović, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

Maksimalan iznos podsticaja je milion dinara. Za bespovratna sredstva uglavnom se prijavljuju mladi poljoprivrednici. Konkurs je otvoren do 28 aprila.

„Osnovno je da bude registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Da je aktivno. Da se poljoprivredno zemljište nalazi a teritoriji grada Šapca. U katastarskim opštinama na teritoriji grada Šapca. I da su izmirili porez na imovinu. Kod nas nije obaveza da plaćaju PIO“, dodaje Stojinović.

Grad Šabac sa 130 miliona dinara subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju. Za narednu godinu, u planu je da se sredstava za kupovinu traktora dodeljuju na osnovu bodovne liste.

(RTS)