U Bajinoj Bašti otvorena izložba posvećena velikanu glume – Velimiru Bati Živojinoviću

Gledano u brojkama – 285 filmova od toga samo 30-ak partizanskih, 75 televizijskih drama i serija, 7 Kanskih festivala i 14 filmova u trci za Oskara, tek je deo priče o više od pola veka stvaralaštva Velimira Živojinovića, popularnog Bate, velikog glumca narodnog junaka.

“Doprinos Bate Živojinovića našoj kinematografiji je ogroman. Većina i najveći deo tih filmova su kulturno dobro od posebnog interesa za naš narod, a ja bih mogao da kažem, pa Bata Živojinović je naše kulturno dobro”, smatra Radoslav Zelenović.

Na fotografijama je tek deo jednog ispunjenog života i bogatog stvaralaštva.

“Mi smo zajedno s porodicom Živojinović, konkretno s Miljkom izabrali 90 fotografija, ono što negde predstavlja Batu u dobrom delu njegovog privatnog života, dosta toga iz glumišta, tih 300 filmova koje je snimio”, kaže Andrija Jorgić direktor „Borbe“.

“Meni je recimo posebno draga ova fotografija iz TV emisije „Obraz uz obraz“, reditelja Zdravka Šotre, gde je Bata, zajedno s Milenom Dravić i Draganom Nikolićem pravio jednu vrstu parodije na film „Kum“ gde on igra ulogu koju je igrao Marlon Brando i mislim da je to u ono vreme jedan fantastičan uspeh i mogu slobodno da kažem da ta emisija i ta scena, da su lepo ostarile i da mogu i danas da se gledaju”, kaže Miljko Živojinović, Batin sin.

Sama izložba prati pomalo njegove filmove – posle Istočnog Sarajeva,odnosno Valtera, stigla je u Bajinu Baštu za koje su vezane “Ptice koje ne polete” , a onda nastavlja putovanje i podsećanje po Srbiji, a na kraju u Kini.

(RTS)