Sve više penzionera koristi digitalne tehnologije

Za svakodnevno informisanje, komunikaciju sa prijateljima, zabavu, sve prednosti pametnog telefona Mira Radojičić sa lakoćom koristi.

“Svaki dan idem na društvene mreže čitam novine. Znači mi to puno, pošto se bavim pravim kreme sapune i šampone pa onda to objavljujem, pratim događaje razne, baš mi znači puno. – I da li je bilo teško da se prilagodite, da aploadujete fotografiju, da postavite neku objavu – pa nije bilo teško, sve po malo ,pa se to nauči navikne’’, kaže Mira Radojičić iz Gornjeg Milanovca.

Surfovanje internetom i korišćenje ekrana osetljivog na dodir ipak ne privlači sve starije Gornjomilanovčane. Gordana Milojević ne odustaje od klasičnog mobilnog telefona sa tipkama.

‘’Ja jesam penzionerka, ali sam mlada penzionerka starog kova, tako da ja ostajem i dalje pri ovom telefonu. Naravno da je odlično što postoje ovi telefoni što može sve da se vidi na društvenim mrežama, što meni deca pričaju šta vide šta gledaju to, međutim ja lično ostajem pri starom’’, navodi Gordana Milojević iz Gornjeg Milanovca.

Udruženje penzionera u Gornjem Milanovcu broji 3.000 članova. Većina koristi mnoge mogućnosti savremenog doba i smatra da za usvajanje novina u tehnologiji godine nisu presudne. Dosta je i onih koji pohađaju kurs za rad na računaru.

‘’Mislim da to mnogo znači, mislim gledam ovde ovu moju jednu konobaricu koja je ovde u šanku i ona ide redovno na taj kurs i ostalo. Izuzetno joj znači, obučava se znači da radi i na kompjuteru kući i ovde može da konkuriše. Odmah je tražila posao da radi kod nas na kompjuteru’’, kaže Milan Vasić, predsednik Udruženja penzionera Gornji Milanovac.

Lakše će zajedno uhvatiti korak sa savremenim tehnologijama kažu stariji građani Gornjeg Milanovca, spremni da uče novine. Redovno se druže, odlaze na putovanja i časove plesa. I oko svega dogovore se uz pomoć mobilnog telefona.

(RTS)