Stalna edukacija neophodna za veću bezbednost dece na društvenim mrežama

Pretražujući sadržaje društvenih mreža i u komunikaciji sa vršnjacima i prijateljima čačanski srednjoškolci kažu provode i više sati dnevno. Ipak, tvrde znaju koje opasnosti korišćenje raznih aplikacija može doneti.

„Mene su to roditelji odmah naučili čim sam ja otvorila društvene mreže, moji roditelji su bili upućeni u to i oni su mi rekli da čim dobijem nešto nepoželjno, da to ili blokiram ali prvo prvenstveno njima da javim’’, kaže Tijana Petrović, učenica prvog razreda Medicinske škole u Čačku, a njena drugarica Sanja Aleksić dodaje ’’Uvek na tim društvenim mrežama postoji opasnost. Možemo uvek dobiti neke neželjene slike, možemo dobiti nepoznat kontakt i tako dalje, tako da se to apsolutno odbija.’’

’’Mislim da su nama i što se tiče škole potrebne neke od tih aplikacija i društvenih mreža, mislim da sve to može da se iskoristi na bolji način i da nije uvek opasno’’, smatra Marija Radovanović, učenica prvog razreda Medicinske škole u Čačku.

O sajber bezbednosti mora se više govoriti jer je korišćenje interneta sastavni deo života ne samo mladih.

’’Čim ste ušli u elektronsku priču morate da vodite računa o nasilju kao jednom novom vidu nasilja koje nas pritiska sve ovo vreme i koje i kao situacije koje su poslednje vreme iz tih isplivavaju nekakve posledice koje nažalost nisu dobre i sa kojima moramo da se nosimo svakodnevno’’, kaže mr Svetlana Janković, ekspertkinja za rod i bezbezbednost

’’Nove tehnologije svakako nose izvestan rizik u bezbednosti današnjeg društva tako da je veoma potrebno da se i učenici i studenti svakodnevno edukuju iz ove oblasti bezbednosti na internetu’’, navodi dr Vesna Ružičić, docent fakulteta Tehničkih nauka u Čačku.

Radionice o sajber bezbednosti, digitalnom nasilju i komunikaciji preko društvenh mreža ovog tima edukatora u protekle tri godine pohađalo je više od pet stotina učenika i studenata.

’’Želimo da pomognemo mladim ljudima, ali isto tako i njihovim roditeljima. Ovo je smao početak ovog programa u Crvenom krstu u Čačku koji ćemo nastaviti da realizujemo u saradnji sa roditeljima dece’’, navodi mr Nataša Cvijović iz Crvenog krsta u Čačku.

O opasnostima sa kojima se mogu susresti korišćenjem interneta i društvenih mreža na ovakvim predavanjima mladi se upoznaju i podsećaju da je prevencija važna kao i zaštita radi bolje digitalne bezbednosti.

(RTS)