Šta je uzrok neprijatnih mirisa u Kruševcu

Nema dela grada u kome se neprijatan miris ne oseća. Uznemireni i zabrinuti gradjani svakodnevno se oglašavaju na društvenim mrežama i pozivaju razne službe kako bi ukazali na problem.

“Moja snaja je sa unukicom zvala vatrogasce, u SUP-u nisu imali objašnjenje odakle, a u stvari ja znam – to je iz Župe”, kažu anketirani. Na pitanje – kakvog intenziteta je taj miris, odgovara: „Hemija! Znate pesticidi kako smrde, potpuno taj prepoznatljiv miris na tu hemiju”.

Drugi dodaje: „Jutros nešto kao miris nekog plina, nešto onako čudno, nisam do sad to osećala”.

Sugrađani kažu da žive sa zatvorenim prozorima, pod klimama, prečišćivačima. Dodaju da se ne radi niokakvoj razmaženosti: „Ja sam baš tog 7. lično imala problem, suzile su mi oči”.

Još uvek nezvanične informacije da neprijatni mirisi potiču iz kompleksa nekadašnje Hemijske industrije Župe predočene su saopštenjem iz gradske uprave. Kako navode prošlog meseca Ministarstvu za zaštitu životne sredine upućen je zahtev za vanredni inspekcijski nadzor preduzeća koje se bave proizvodnjom pesticida i ksantata. Kako je to učinjeno samo u jednoj, juče je nakon obilaska lokacije upućen ponovljen zahtev za kontrolu nadzor svih privrednih subjekata na datoj lokaciji. Izveštaj još nije stigao.

Šta Kruševljani udišu nismo uspeli da saznamo jer Zavod za javno zdravlje kako nam je rečeno obavlja monitoring samo osnovnih zagađivača koji nisu vezani za industriju. Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine evidentirani su skokovi azot i sumpor dioksida.

(RTS)