Sremski Karlovci: Neobičan muzej popularnih figurica

Kao ljubitelj stripa o Asteriksu, 1991. godine, počeo je da prikuplja igračkice iz čokoladnih jaja kako bi kompletirao seriju figurica o svom omiljenom galskom ratniku.

„Krenulo je onako, da kupim jedno jaje kad krenem na posao, pa da vidim šta ću izvući, pa sutradan kupim drugo, dok nisam skupio seriju. Kada sam skupio seriju, bilo je tu duplikata, bilo je i drugih figurica koje nisu bili, i onda ajde da skupim još nešto, ajde još nešto. 96,97 godine, sa pojavom interneta, onda je počelo sve. Tada sam upoznao da u svetu postoje kolekcionari, da postoje katalozi, da ljudi to skupljaju,da ima gomila lepših serija koje u životu nisam video i nisam zamislio da to može da postoji“ objašnjava Radivoj Juhik, kolekcionar.

Stalno je u kontaktu sa kolekcionarima iz Srbije, uz čiju pomoć, je kaže, i obogatio svoju zbirku. Na prvi pogled, oku posmatrača, promakla bi razlika oblikom istih igračkica, međutim, on primeti i najsitnije detalje. Poseban raritet su one stare gotovo pola veka.

„Najstarije figurice su iz 74-te godine što sad postoji neka pod znacima navoda evidencija, kod mene su najstarije iz 75-te godine, znači većina figurica koje su ovde izložene su starijih od osamdesetih, pa da kažem do devedesetih, ja računam starije od 91. pa na dole, a od devedesetih su mi, ja to računam novije, od novijih figurica imam skoro sve, starijih polako počinjem da nabavljam“ ističe Radivoj.

Nobični muzej privlači decu, kolekcionare, ali i sve više turista koji su u poseti Sremskim Karlovcima.

Radivoj ističe da se najviše obraduju stariji ljudi, koji se, kaže, podsete svog detinjstva. Na duplikatima, dodaje, poseduje i dva puta više igračkica, a u stalnoj je potrazi za novim retkim serijama. Mnoge od njih čekaju proširanje izložbenog prosora, koje planira u narednim mesecima. 

(RTS)