Koliko košta prolećno krečenje i kako naći molera?

Kako naći slobodnog molera – godinama je izazov za mnoge. I to u celoj Srbiji. Zato je Lozničanin Vlado Poljaković na vreme rezervisao majstore.

“Pre nekih pola godine otprilike smo napravili neki dogovr i evo, bili smo stpljivi, a i oni su da kažem ispoštovali dogovor”, kaže Vlado Poljaković iz Lešnice kod Loznice.

“U principu velika je potražnja za molerima i deficit je tog posla. Klijent ukoliko pozove sad, otprilike za dva tri meseca bi mogli možda, u zavinsoti od obima posla, sve zavisi od toga, ali otprilike dva tri meseca mora da čekaju”, navodi poslovođa Igor Kostadinović.

Mesecima se čeka i u drugim gradovima. U Novom Sadu i Smederevu treba se najaviti bar mesec u napred, u Kraljevu i Zrenjaninu i do tri, jer isti majstori rade i unutrašnje i fasadeske radove, a firmama koje zapošljavju molere prioritet su veliki poslovi na zgradama.

“Polako sa tržišta običan čovek nestaje kao mušterija. Nažalost, mnogi sami to rade kući. Ali eto i pored svega toga mi imamo posla pošto, napominjem ponovo da nas je veoma malo”, navodi Rudolf Tapai, vlasnik građevinske firme u Zrenjaninu.

Cene rastu godinama. Od 50 dinara po kvadratnom metru, koliko je stajalo pre pademije, do minimum 150 dinara u Nišu i Kraljevu. U Novom Pazaru je u proseku evro i po, Smederevu i Novom Sadu dva evra po kvadratu. Kraljevačka firma poslednji put je cene povećala početkom godine, kada je povećan i minimalac.

“Cene su skočile nažalost po naše građane opet za nekih tridesetak posto. Kažem opet zbog nedostatka radne snage na tržištu i zbog zaštite koju naši sugrađani zahtveaju. Znači zahtevaju pedantnost jednu koja pre mislim da nije bila na ovom nivou”, kaže moler Miodrag Jovanvović.

Posle velikih poskupljenja tokom pandemije, cene materijala su se prošle godine stabilizovale, a stiropor i metalne konstrukcije su i jeftinije od maskimalno dostignutih.

(RTS)