Koliko đacima, roditeljima i nastavnicima znači veći broj policajaca u školama?

 

Posle pregleda objekata i školskog dvorišta pripadnici policije prisutni su od jutros u svim školama na teritoriji opštine Loznica. Tako će biti i tokom popodnevne nastave.

„Nastava se odvija prema utvrđenom planu, sve je u redu i jutrašnjim dolaskom školskog policajca i njegovom pojavom, vratilo se samopouzdanje i osećaj sigurnosti, deci, njihovim roditeljima i nama zaposlenima“, navodi Milenko Đurović, direktor OŠ“Jovan Cvijić“ u Loznici.

Školski policajci preventivno su prisutni i u svim pirotskim osnovnim i srednjim školama. Nastava se odvija nesmetano.

Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije u Pirotu ističe: „Mi smo i do sada imali školskog policajca koji je obavljao revnosno i redovno svoju dužnost sa kojim je škola, uprava škole, stručna služba redovno sarađivala, ovo su sada dodatne mere bezbednosti i samo pohvale za to. Tu smo svi zaposleni na istom zadatku, svako je jedna karika u tom lancu i treba uspešno da dejstvujemo.“

I u Pomoravskom okrugu do sada su škole imale svog policajca, ali je jedan obilazio dve ili tri škole. Sada će njihovo angažovanje biti celodnevno.

„Da se osećamo bezbednije svakako da, jer osećamo tu podršku i lokalne samopurave i države. Što se tiče same priče o onome što se desilo komunicira se sa decom i komuniciralo se, ja lično mogu da kažem da ću na času odeljenjske zajednice razgovarati sa decom, s obzirom da je malo vremena prošlo od onoga što se desilo“, kaže Stefan Mladenović, nastavnik matematike Osnovne škole „Boško Đuričić“ u Jagodini.

Na teritoriji Pomoravskog okruga su 52 škole, a na seoskim područjima je oko 300 objekata gde ima đaka. Tu će policijske patrole obilaziti po nekoliko škola. Sada je, kako kažu, važna uloga svih u obrazovnom sistemu.

Života Starčević, načelnik školske uprave za Pomoravski okrug smatra da nastavnici nisu nikada bili potrebniji deci nego danas. Dodaje: „Prosto smatram da u ovim narednim danima njihova uloga, uloga nastavnika i ne samo nastavnika već i stručnih saradnika, direktora, nenastavnog osoblja pojačana i važna ovih dana kako bismo iz ove krize u koju smo zapali sticajem okolnosti izašli sa što manje štete.“

Školskom policajcu i patrolama u okolini škola đaci i građani mogu da prijave svako saznanje koje imaju o bilo kakvoj vrsti problematičnog ponašanja ili događaja koji bi mogao da utiče na bezbednost učenika.

(RTS)