Vranje: U odnosu na prošlu godinu smanjeno vršnjačko nasilje u školama

Kroz programe o prevenciji vršnjačkog nasilja Kancelarije za mlade, prošlo je više od 4 hiljade mlađih Vranjanaca za prethodne tri godine. Aktivno su učestvovali i predložili mere za suzbijanje i sprečavanje sukoba među vršnjacima.

„Imali smo priliku da se mladi na primer upoznaju sa javnim tužiocem, sa advokatima, predstavnicima Centra za socijalni rad, kao i Crvenim krstom koji je dosta pomogao. Imamo i određene javne akcije“, navodi Luka Trajković, iz Kancelarije za mlade grada Vranja.

Radionice, predavanja, predstave, utakmice – način su da se deca, roditelji, nastavnici bave ovom temom preventivno. To, kažu upućeni, i daje pozitivan rezultat.

Milena Marinković, direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju dodaje: „Da uključimo i tehniku i istraživanje, da deca samostalno dolaze do nekih informacija i da predlažu aktivnosti, jer ako sve to uz mentorsku podršku rade sami, učestvuju u tome, onda su najveće šanse da će se tako i ponašati.“

„S obzirom na to da sam i ispred Ministarstva prosvete spoljni saradnik za zaštitu od nasilja, pa sam uključena i u drugim školama kada se radi o vršnjačkom nasilju, na sreću ove godine je manji broj vršnjačkog nasilja u odnosu na prethodnu školsku godinu. Smatram da su sve škole podigle nivo prevencije i to je ključ svega“, ističe Jelena Tasić, pedagogica u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Vranju.

To je i u fokusu Lokalnog akcionog plana za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

„Predlog ovoga plana je zapravo sveobuhvatan, predviđene su mere i aktivnosti po pitanju prevencije za borbu protiv vršnjačkog nasilja jer – prevencija je najbitnija“, naglašava Zorica Jović, iz Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Danijela Milosavljević, većnica grada Vranja zadužena za socijalna pitanja kaže da će sam lokalni akcioni plan uokviriti i umrežiti sve relevantne institucije, da deluju jedinstveno kada je u pitanju vršnjačko nasilje.

Javnoj raspravi o Lokalnom planu prisustvovali su predstavnici škola, udruženja, policije, centra za socijalni rad. Dokument koji predlaže aktivnosti o delovanju protiv vršnjačkog nasilja od ove do 2026. godine trebalo bi da bude pred odbornicima Skupštine Vranja u junu.

(RTS)