Aleksinac: Najavljeno rušenje 250 kuća u 15 naselja

U Aleksincu je planirano rušenje 230 objekata u 15 naseljenih mesta. Tu je projektovan prolazak brze pruge. Najviše kuća rušilo bi se u selu Trnjane, čak 40.

“Mi smo se 40 godina ovde mučili od temelja, sad kad smo sve sredili došlo je vreme da nas isele odavde”, naglašava Slobodanka Pavlović, iz Trnjana.

“Ja sam 70 godina čovek i sad treba da se kućim, meni uzimaju celo domaćinstvo, ostaju mi samo dve sobe”, kaže Ljubiša Stojanović, iz Trnjana.

Meštani zbog toga traže da brza pruga prođe pored Aleksinca:

“U principu pogođen je deo gde su sve malte ne novije kuće, nisu to stare kuće, to su kuće 80-ih, 90-ih, pa i one koje su građene sada. I sada da dođu da sruše kuće”, navodi Vladan Ilić, iz Trnjana.

I lokalna samouprava uložila je primedbu, jer bi brza pruga podelila opštinu na dva dela:

“Konkretno, najveće naselje u opštini Aleksinac je Žitkovac. Deca sa leve strane pruge, mora da pređu 3,4 kilometra u jednom pravcu da bi mogli da dođu do škole, a sada su maltene na 50, 100 metara od škole”, ističe Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac.

U resornom ministarstvu su nam rekli da razmatraju sve primedbe građana i lokalnih samoprava.

Agencija za prostorno planiranje Srbije organizovala je tokom marta i aprila javni uvid u nacrt plana brze pruge Beograd Niš.

Đorđe Milić, direktor Agencije za prostorno planiranje Srbije kaže da nijedan planski dokument ne može da zadovolji sve lokalne interese. Dodaje: “Za svaki objekat će se raditi posebna veštačenja, tako će se znati za svaki objekat i svaku parcelu koja će biti pojedinačna cena”.

Najavljeno je de će izgradnje pruge za velike brzine od Beograda do Niša krenuti početkom 2025. godine i da će trajata oko tri i po godine.

(RTS)