Knić: Srednjoškolci osmislili labelo protiv pušenja

Od kreme protiv pušanja do labela. To je višemesečni razvojni put prirodnog proizvoda učenika Srednje škole “Dobrica Erić” u Kniću. Uvideviši da je sve više pušača među njihovim drugovima, odlučili su da stanu tome na put.

“Labelo se zove Kvit, engleska reč Kvit, koja u prevodu znači odustajanje, koja je i sam cilj tog labela kako bi ljudi prestali sa pušenjem”, kaže Maša Milutinović, učenica Srednje škole “Dobrica Erić” u Kniću.

Učenica Aleksandra Veljović dodaje da je labelo potpuno na organskoj bazi: „Naravno, napravljeno je od pčelinjeg voska i kokosovog ulja i eteričnih i baznih ulja.“

“Gledali smo da ta ambalaža labela bude u što praktičnijem i što inovativnijem obliku i da bi bilo lakše ljudima da je koriste”, ističe Helena Mišović, učenica ove škole.

Labelo je zajednički proizvod učeničke zadruge i kompanija “Knićko” i “Maša i med”, a mnogo su pomogle i nastavnice Ivana Plešinac i Sanja Vasiljević.

“Svi korisnici koji su ga koristili navode da im zaista pomaže. Tri – četiri meseca, svakodnevnim mazanjem kada god osetite želju za cigaretom, namažete labelo i postepeno se odvikavamo”, objašnjava Sanja Vasiljević, nastavnica u Srednjoj školi “Dobrica Erić” u Kniću.

Želja zaposlenih u Srednjoj školi “Dobrica Erić” u Kniću jeste da probude preduzetnički duh kod svojih 170 đaka.

Miloš Milovanović, psiholog u Srednjoj školi “Dobrica Erić” u Kniću kaže da su obezbedili sve neophodne mašine koje su neophodne da učenici teoriju pretoče u praksu i da na kraju pored tog teorijskog znanja budu bogati i iskustvom koje je na tržištu jako značajno.

Zato, pored labela, prave suvenire, bave se pčelarstvom, a svoje proizvode izlažu na sajmovima i učestvuju na takmičenjima.

(RTS)