Italijanske kancone, filmski hitovi i klasika na tamburi u Subotičkoj sinagogi

Klasika na tamburi, kako to neobično zvuči. Supeova “Laka konjica” i Albinonijev “Adađo” zvučali su raskošno, a deo tog specijalnog programa Subotički tamburaški orkestar izvešće i na predstojećem festivalu u Pragu.

“Subotički tamburaški orkestar postoji punih 47 godina. Od samog početka se bori da pokaže i dokaže da tambura nije samo tradicionalni narodni instrument i da može da izvodi samo tu vrstu muzike, već da je ravnopravna sa svim drugim muzičkim instrumentima i da može mnogo više“, kaže Marijana Marki, predsednica Subotičkog tamburaškog orkestra.

Italijanskim kanconama i numerama iz holivudskih filmskih hitova tambure su dodale milozvučnost i prefinjenost. Poznati italijanski tenor koji već deceniju gradi karijeru u Srbiji, oduševljen je saradnjom sa subotičkim orkestrom:

“Na prvi pogled mi je bilo malo čudno. Posle, kad smo pretvorili teoriju u praksu, bilo mi je zanimljivo i sada idemo dalje, planiramo saradnju u budućnosti”, kaže Matija Zanata italijanski tenor.

Talentovani subotički violinista impresionirao je publiku u sinagogi izvođenjem naslovne numere iz filma „Šindlerova lista“ kompozitora Džona Vilijamsa.

“Jako je zanimljivo, to je jedna druga strana klasike. Ona se svira sa gudačkim orkestrom i simfonijskim orkestrom, tako je da baš interesantno. Nikad nisam čuo skoro da se svira sa tamburaškim orkestrom i baš mi je drago“, navodi Kristijan Juhas, student violine na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

Da je budućnost tamburaške muzike obezbeđena dokazao je i Dečji ansambl koji je na nedavnom međunarodnom takmičenju u Pančevu osvojio prvo mesto.

(RTS)