Zločin bez kazne: Sećanje i pomen ubijenim srpskim civilima u Sijekovcu

Na današnji dan, 1992. godine, u Sijekovcu ubijeno je devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine. Bio je to prvi masovni zločin i pre nego što je počeo oružani sukob u BiH, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Obeležavanju su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske.

„I danas tragamo za još osam žrtava Sijekovca. I danas ne znamo gde su njihova tela da ih porodice dostojno sahrane, pronađu mir. I oni i 1.646 nestalih, koji se još nalaze na spisku nestalih iz Republike Srpske. A Institut za nestala lica u toku prošle godine nije pronašao nijedno srpsko telo, i tako iz godine u godinu“, kaže Isidora Graorac, predsednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Zoran Vidić, načelnik opštine Brod rekao je da su 32 godine čekanja pravde koje nema.

„Da se makar ne zna ko je to uradio, a svi dobro znaju i u Sijekovcu i u sudovima i tužilaštvima, a samo deset godina zatvora za jedan tako stravičan zločin. Da nepravda bude veća, isti ti sudovi i danas otvaraju izmišljene procese protiv Srba“, kaže Vidić.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske kaže da upravo zbog toga što nema pravde, ne može da se živi na ovom mjestu nepravdne.

„Uvek tražite način da se vaše pravde i ljudske i božanske ostvare na onaj način, kako to civilizacijski narodi čine, a ne da se ostavlja nama, uvek iznova, da ponavljamo ovde jednu istu stvar, a to je da za zločine niko nikad nije odgovarao“, rekao je Dodik.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je „braćo i sestre da se saberemo“.

„Neka nas ove stvari uče da budemo iznad sujete, podele, ružnih reči koje znamo uputiti jedni drugima. Neka nas opominju novomučenici i neka čuvaju naše riječi, da budu uvijek blage a argumenti jaki. Da se držimo zajedno i čuvamo Republiku Srpsku“, naveo je Stevandić.

(RTS)