Velika akcija SIPA u više gradova BiH, među uhapšenima visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija

Pretresi i hapšenja vrše se na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara.

„Aktivnosti lišenja slobode i pretresa vrše se na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija“, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da su aktivnosti usmerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašćen promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična dela.

Međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol

U aktivnostima koje se sprovode međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Evropol.

Sa postupajućim tužiocem i stručnim osobljem Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti učestvuju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH, a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i MUP-a HNK.

U akciji kodnog naziva „Black tie 2“ koju sprovode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su M. S., šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen G. M.

Navedene aktivnosti sprovode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela ‘Organizovani kriminal’ u vezi sa krivičnim delima ‘Pranje novca’, ‘Neovlašćeni promet opojnim drogama’, i ‘Primanje dara i drugih oblika koristi’ i ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja’ propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

(RTS)