Suđenje Vojislavu Mediću, svedočio Dragan Puškarić zapovednik policije u Iloku

Dragan Puškarić bio je zapovednik policijske stanice u Iloku tokom 1991. godine. Tokom ispitivanja ispričao je da je u julu te godine upoznao dvojicu Medića.

Jednog koji se lažno predstavljao i ušao u štab hrvatske vojske u Vukovaru. Taj čovek je, prema optužnici, kasnije zlostavljao zarobljenike u logorima u Srbiji.

Drugog je, dodaje, upoznao tokom uviđaja ubistva vojnika na mostu na Dunavu. Taj čovek, kaže Puškarić, sada sedi na optuženičkoj klupi.

„Medić u štabu blage zadre, instruktor i savetnik, kako se samovoljno predstavljao, je drastično po svim elementima, od fizičke građe do intelektualne kulture i komunikacije, jedan primitivac. Medić koji je bio na mostu u uniformi kapetana je prije znanstvenik nego uopšte oficir. Čovek visokih humanih i moralnih vrednosti“, navodi Dragan Puškarić, svedok.

Ponovo odbijeni zahtevi odbrane

Tužilaštvo smatra da iskaz svedoka nije istinit jer je, tvrde, u julu 1991. otišao na bolovanje zbog sukoba sa nadređenima.

„Te se nije u mogućnosti vratiti na područje Vukovara, što govori da nije mogao da bude prisutan sastancima i koordinacijama u vukovarskoj PU, pa tako i na očevidu koji se dogodio na mostu“, ističe Mirjana Zubčević, tužilac Županijskog suda u Osijeku.

Sud je ponovo odbio zahtev odbrane za izuzeće sudskog veća, ali i celog Županijskog suda, zbog sumnje u njihovu nepristrasnost.

„Pri kraju smo dokaznog postupka. Mi ćemo pokušati pronaći i u svojstvu svedoka saslušati osobu na koju se ukazuje da je bio član operativnog tima koji je ispitivao zarobljenike, kako bi i definitivno i konačno otklonili dvojbu je li to optuženi ili nije“, kaže Tomislav Filaković, advokat odbrane.

Na današnje ročištu tužilaštvo je dostavilo izmenjenu optužnicu, ali je njen sadržaj za sada nepoznat. Suđenje se nastavlja 29. aprila.

(RTS)